Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstnären Yrjö Edelmann är död

<p>Den framstående konstnären Yrjö Edelmann har avlidit, 74 år gammal. Här på bild tillsammans med hustrun Aira. <br></p>
Foto: Sven Lindwall
Här är ett av hans verk. En tavla som ser ut som ett paket.
Foto: Tomas Leprince

Den framstående konstnären Yrjö Edelmann har avlidit, 74 år gammal.

Han blev under sin karriär känd för sina realistiska tavlor, föreställande framför allt paket och servetter.

Han var även god vän till kungafamiljen, och besökte dem vid flera tillfällen på Solliden.

– Vi hade en väldigt nära relation, jag talade med honom så sent som häromdagen, säger Kjell Gehammar, nära vän och gallerist till Yrjö Edelmann.

Konstnären ägnade sig under sitt yrkesliv åt en särskild teknik, trompe l'œil, och enligt Kjell Gehammar var han en av mest framstående i världen på sitt område.

– Han var en av få konstnärer vars konst det alltid fanns en stor efterfrågan på, vi pratar om långa väntetider. Jag vet att hans galleri i Malmö sålde väldigt bra. Yrjö var en väldigt uppmärksammad konstnär, säger han.

Men Kjell Gehammar kände även Yrjö Edelmann privat.

Han berättar att de regelbundet talades vid på telefon, och att de hade kontakt så sent som ett par dagar innan Yrjö gick bort.

– Han var väldigt mån om sina vänner, han tog sig alltid tid att prata och brydde sig genuint om andra människor. Han var en fantastisk människa, säger Kjell Gehammar.

Restaurang uppkallad

Framför allt så var Yrjö Edelmann en lokal profil på Öland, där han tidigare bodde och på senare dagar hade sommarhus.

Han har även vid flera tillfällen besökt kungafamiljen, som han var god vän till, på Solliden. Just Solliden slott har Yrjö Edelmann tidigare avbildat, inslaget i papper.

Enligt Kjell Gehammar finns en öländsk restaurang uppkallad efter honom, och det har gjorts mycket reklam för hans konst över hela Öland.

Dödsbeskedet, som nådde honom under tisdagen, kom som en stor chock.

– Jag känner en väldigt stor saknad, vi talades vid varje vecka och hade känt varandra i åtminstone 30 år. Han hade ett väldigt stort hjärta och var en sann vän. Men just nu går mina tankar framför allt till hans fru och hans son, säger Kjell Gehammar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.