Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstnären Peter Dahl är död

Peter Dahl tillsammans med hustrun Tina Hamrin Dahl.Foto: LIZZIE LARSSON
Konstnären Peter Dahl blev 85 år.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Peter Dahl föddes i Oslo 1934.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Peter Dahl 1999.Foto: KENNETH JONASSON
Foto: KENNETH JONASSON

Den folkkäre konstnären Peter Dahl är död. 

Han blev 85 år gammal.

– Han såg så fin ut. Så fridfull, ingen smärta, ingenting, säger hans hustru Tina Hamrin Dahl.  

Peter Dahl föddes i Oslo 1934 och fick sitt stora genombrott 1982 genom sin målning ”Parken”. Han utbildade sig under 50-talet och början av 60-talet på Konsthögskolan i Stockholm. 

Peter Dahl blev folkkär i samband med sina tolkningar av ”Fredmans epistlar” och är i dag representerad i Bonniers porträttsamling. 2006 tilldelades han ”Illis quorum” av tolfte storleken – en kunglig medalj som delas ut av regeringen för insatser inom kultur, vetenskap och andra allmännyttiga ändamål. 

Konstnären avled 04.30 på norska nationaldagen, berättar hans hustru Tina Hamrin Dahl för Expressen. 

– Den norska nationaldagen är Peters stora dag , så jag hade lagt fram hans rödblå-vita skjorta och slips, säger hon och fortsätter: 

– Vi skulle vifta med flaggor och titta på barntåget, och kvällen innan var han så trött att jag viftade med flaggan framför ögonen på honom vid midnatt. Och sedan på morgonen så var han alldeles vit. Han såg så fin ut. Så fridfull, ingen smärta, ingenting.

Konstnären Peter Dahl död – blev 85 år gammal

Tina Hamrin Dahl fortsätter: 

– Dö på nationaldagen är så typiskt Peter, det har ju varit hans stora dag på året. Han hann ju faktiskt in på nationaldagen eftersom han dog halv fem.

Peter Dahls stora verk

Peter Dahl fick sitt stora genombrott 1982 med målningarna ”Parken”. Två år senare gjorde han sina illustrationer av Carl Michael Bellmans 82 visor i ”Fredmans epistlar” – däribland ”Stolta stad”. 

Ett av hans mest uppmärksammade verk är ”Liberalismens genombrott i societeten”, som även kallas ”Sibyllatavlan”. Anledningen var att det beslagtogs av polisen under en utställning på Göteborgs Konsthall. 

Peter Dahl är också berömd för verket fantasivärlden ”Caribanien”. 


Expressen intervjuade Peter Dahl 2004 efter att konstnären drabbats av en stroke. 

– Det viktigaste är att man har roligt. Att man har något man är intresserad av, att man har det skönt. Man lever bara en gång, sade han då. 

Peter Dahl i sin ateljé i Aspudden 1999.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Enligt hustrun Tina Hamrin Dahl upptäcktes en tumör på Peter Dahls frontallob år 2015.

– Folk trodde att han var dement, men det var tumören. Den gick inte att ta bort och det har vi nu levt med de senaste fyra åren. Peter har varit fantastisk. 

– Han har kämpat så och vi har kämpat tillsammans. Han var så generös, gullig och en sån innerlig och fin person.

”Jag är jätteglad och tacksam för våra 22 år tillsammans”

– Jag är religionshistoriker, och skriver just nu min magister i litteraturhistoria, och jag har alltid kunnat ägna mig åt min forskning, berättar Tina Hamrin Dahl.

Hon berättar att hennes man aldrig ”försökt styra bort” henne från hennes arbete och intressen och att han ”till skillnad från många framgångsrika män” aldrig krävt att all hennes uppmärksamhet skulle vara på honom.

Peter Dahl och hustrun Tina Hamrin Dahl, som beskriver honom som en ”generös, gullig och en sån innerlig och fin person”.Foto: KARIN TÖRNBLOM

Tina Hamrin Dahl lägger till att hon känner sig ”jätteglad och tacksam” för de 22 åren hon fick tillsammans med sin partner.

Fortsatte skapa även när han var som svagast

Peter Dahl led även av diabetes, vilket ledde till att han behövde amputera sina ben, först i mars 2016, och sedan i maj 2017.

– Det gjorde att livet blev lite svårare, säger Tina Hamrin Dahl och fortsätter:

– De två sista åren har han gjort lite akvareller men han har mer gjort sådana har saker som origami, vikt pappersnäsdukar och sådana saker och hållit på med fingrarna även när han varit som svagast de senaste veckorna. 

– Det är som om man har amputerat en del av sig själv när det här händer.

Peter Dahl har även skrivit flera böcker, däribland memoarerna ”Mot ljusare tider”, ”Kanske konstnär” och ”Rätt och fel”. 

Han efterlämnar en son, Christoffer, från ett tidigare äktenskap. Peter Dahl och Tina Hamrin Dahl gifte sig 1999. 

Peter Dahl blev 85 år gammal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.