Konstnären om bilden som ledde till anmälan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christer Järeslätt

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin ligger bakom bilden där Silvia skrubbar en svastika.

Nu har drottningen anmält de tidningar, bland annat Expressen, som publicerat bilden till Allmänhetens pressombudsman, PO.

– Drottningen är inte den som ger sig i första taget, det har jag förstått av hennes vänners reaktioner, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Elisabeth Ohlson Wallins bild "Kunga­middagen - Om detta må vi berätta!" väckte stor uppmärksamhet när den publicerades av den socialdemokratiska tidningen Tiden.

Även Expressen publicerade bilden som visar en bord där flera män, bland annat kungen, intar en pizzamiddag från en till synes naken Camilla Henemark.

Nedanför bordet sitter Silvia på knä och skrubbar en svastika på parkettgolvet.

"Var väntat"

Drottning Silvia har nu anmält flera tidningar – Expressen, Aftonbladet, Tiden och Sydsvenskan – som publicerat bilden till Allmänhetens pressombudsman, dit personer som känner sig orättvist behandlade i pressen kan vända sig.

– Det var väntat, säger Elisabeth Ohlson Wallin och fortsätter:

– Det är väl en naturlig följd. Den här bilden har upplevts som väldigt kränkande av drottningen. Det har legat och bubblat någon slags stämning under ytan.

– Drottningen är inte den som ger sig i första taget, det har jag förstått av hennes vänners reaktioner.

Elisabeth Ohlson Wallin ångrar inte bilden.

– Jag tycker fortfarande att den bilden är ett konstverk. Det är något i Sverige som gör att vi inte får häckla överheten. Jag vet inte vad det beror på, säger hon.

Hovet kommenterade saken kortfattat på onsdagseftermiddagen:

– Vi vill avvakta beslut i ärendet från pressens opinionsnämnd. Utöver det har vi ingen kommentar, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.