Konstnären Makode Linde misshandlad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Konstnären Makode Linde, känd för sin tårtkupp mot kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, attackerades och misshandlades av en man i Strömstad i natt.

– Jag blev attackerad av en man med svensk flagga som slog mig i huvudet med den, säger Makode Linde till Expressen.se.

Det är tidningen Bohusläningen som nu på morgonen rapporterar att konstnären Makode Linde misshandlats i Strömstad i natt.

– Vid tvåtiden kom det in en kraftigt berusad man som började förolämpa min kompis.  I handen var han beväpnad med en svensk flagga, och när vi bad honom gå drämmer han till mig med flaggan i huvudet, säger Makode Linde till Expressen.se.

Han befann sig med två andra personer i en utställningslokal i staden där han arbetade på en konstutställning som har vernissage i helgen.

När mannen som gick till angrepp med flaggan uppstod en tumultartad situation och Makode Linde blev jagad runt i lokalen av mannen med flaggan. Mannen riktade in sig på att gå till angrepp med knoppen på flaggstången och lyckades träffa.

– Han börjar jaga mig runt i lokalen med sin flaggstång i högsta hugg. Han slår till mig. Jag har fruktansvärt ont i nacken i dag, säger Makode Linde, som säger att han inte har hunnit besöka läkare för att bli undersökt.

Personerna på plats försökte mota bort mannen, men han gav sig inte av självmant utan stod kvar.

– Han stod utanför och hängde och pratade med min kollega medan vi väntade på polisen. Sen hotade han med att hämta 30 personer och komma tillbaka och ge oss på käften, säger Makode Linde.

När polisen kom till platsen hade mannen hunnit ge sig av.

– Mitt i allt detta kan jag inte låta bli att se ironin i att jag blev attackerad av en man med svensk flagga som slog mig i huvudet med den.

Mannen skrek även homofoba förolämpningar och hot mot personerna i lokalen.

– Han skrek den vanliga harangen av "jag ska döda dig bögjävel", "nu ska ni få se vem som bestämmer" och att han betalar skatt i Strömstad, säger Makode Linde.

En annan person som var på platsen säger att det var en väldigt obehaglig händelse.

– Det var väldigt obehagligt och en hög grad av aggressivitet. Man kan bara vara glad att det inte blev värre än det blev, säger en person som befann sig i lokalen när det inträffade till Expressen.se.

Attackerades med järnrör

Polisen bekräftar att det är Makode Linde som attackerats under natten.

– Personen hade ett järnrör, förmodligen en flaggstångsliknande historia på någon meter, han utdelade ett slag med järnröret. Han hotade även med att slå ihjäl honom, säger Lars-Åke Ringström, stationsbefäl vid polisen i Strömstad.

Ingen misstänkt finns i nuläget, men Lars-Åke Ringström säger att utredningsläget är gynnsamt.

– Vi har uppgifter så jag tror att det ska gå att lösa vem som har varit där och bråkat, säger han.

Makode Linde säger att det känns lättande att polisen ser ut att kunna få tag i mannen.

– Jag hoppas att rättvisan får ha sin gång, att jag hinner göra klart utställningen till vernissagen och att jag slipper se den här människan mer, säger Makode Linde.

"Händer hela tiden, överallt"

Med anledning av de homofoba förolämpningar och de hot som mannen ska ha fört fram är han förutom misshandel även misstänkt för hets mot folkgrupp, enligt polisen.

– Om det var första gången någon skriker bögjävel till mig och vill slå mig i huvudet skulle jag bli chockad men tyvärr är det inte det. Det här händer hela tiden, överallt, säger Makode Linde.

Det viktigaste målet för honom nu, säger han till Expressen, är att fortsätta arbeta för att bli klar med utställningen till vernissagen i helgen.

Känd för kulturminister-tårta

Makode Linde blev förra året känd för den tårta, i form av en naken svart kvinna, som serverades kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth på Moderna Museet. Det ledde till att hon fick avgångskrav riktade

mot sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.