Konstnären Lars Vilks mordhotad

Publicerad
Uppdaterad
Omkring 300 muslimer demonstrerade på fredagen utanför Nerikes Allehandas (NA) redaktion i Örebro med krav på ursäkt och förbud mot kränkningar av profeten Muhammed.
Konstnären Lars Vilks har hotats till livet.
- Det har kommit en hel del mordhot det senaste dygnet men också tidigare. I går var det en kvinna som talade in på min telefonsvarare. Hon sade "du ska snart dö", säger Vilks.
TT: Hur känns det att bli hotad?
- Jag är inte särskilt rädd men det är klart att man tittar lite extra ut genom fönstren.
Vilks står bakom teckningen av Muhammed som rondellhund som publicerades i Nerikes Allehanda den 19 augusti.
De flesta hoten har kommit det senaste dygnet. Men Vilks säger att han inte ångrar teckningarna.

Islamsk ilska

I det envisa regnet vandrade mest män, men även några barn och kvinnor, från Islamska kulturcentret till tidningens redaktionshus vid Svartån på fredagen.
De bar plakat och skanderade slagord enligt klassiskt svenskt yttrandefrihetsmönster.
Kraven från kulturcentret var en ursäkt från Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson och någon form av förbud, eller stopp, för avbildningar av profeten eller satir över denne.
Trots att flera tidningar publicerat Vilks bild har NA hamnat i centrum för uppmärksamheten, som sträckt sig långt utanför Sveriges gränser. Iran, Pakistan och sammanslutningen Islamiska konferensen (OIC) med 57 medlemsländer har officiellt protesterat och kräver att tidning och tecknare straffas.
Talen på tidningshusets trappa handlade om respekt, religionsfrihet och yttrandefrihetens gränser.
- Yttrandefriheten har kommit till för att fattiga och förtryckta ska få säga sitt. Inte för att kränka, sade Abdul Rahman.

Tejpade munnar

Jamal Lamhamdi, ordförande i Islamska kulturcentret och organisatör, höll under demonstrationen ett möte med Ulf Johansson. De ska träffas igen och Lamhamdi uttryckte förhoppningar om att upprördheten ska lugna sig.
- Det är viktigt att dra lärdom av vad som hände i Danmark och vi vill inte ha en upprepning, sade Lamhamdi till TT.
Johansson själv tycker inte att det är kul att NA är föremål för demonstrationer, men står för sin publicering och hoppas något positivt i slutändan ska komma ur konflikten.
- Jag tycker det är konstigt att en liten lokal tidning i Sverige får en sådan här reaktion när betydligt större tidningar har publicerat, säger han om den internationella uppståndelsen.
- Jag bryr mig om vad lokala muslimer säger, men inte Irans president.
Tidigare på dagen höll ett dussin personer med tejpade munnar tyst manifestation till stöd för publiceringen. Arrangör var Liberala ungdomsförbundet.

Reinfeldt diplomatisk

På frågan om han ser risk för att Sverige får samma process som Danmark fick med sina Muhammedkarikatyrer i fjol svarar statsminister Fredrik Reinfeldt:
- Jag tycker det är viktigt att säga två saker. Det första är att vi har varit väldigt måna om att Sverige ska vara ett land där muslimer och kristna, de som tror på Gud och de som inte tror på Gud, kan leva sida vid sida.
- Samtidigt är vi måna om att stå upp för den yttrandefrihet som är grundlagsfäst och som är naturlig för oss och som handlar om att vi inte politiskt fattar beslut om vad som publiceras i tidningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag