Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstnären gör satir med Reinfeldt i blöja

Satir eller hån? Konstnären Elisabeth Ohlson Wallins bildmontage på Fredrik Reinfeldt i blöja provocerar.

Bildmontage på statsminister Fredrik Reinfeldt  i kissig blöja. Politisk satir eller smaklöst hån?

Äckligt! säger folk på stan.

- Det är helt rätt reaktion, menar konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

Hon brukar beskrivas som en av landets värsta provokatörer. Nu vill Elisabeth Ohlson Wallin väcka politisk debatt med bildmontaget på Fredrik Reinfeldt i en läckande blöja. Bilden publiceras i den socialdemokratiska tidskriften Tidens senaste nummer.

- Carema-skandalen blev droppen för mig. Jag började fundera på hur vi verkligen ska kunna känna hur vidrigt det är när man blir äldre och inte sköts om ordentligt.

"Ta på allvar"

- Att titta på bilden ska kännas lika äckligt som det känns för den gamla människan att ligga i sin egen skit. Kissblöjan blev en symbol för misskötseln inom vården, Carema-blöjan. Man ska verkligen ta det här på allvar, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Mest känd är Elisabeth Ohlson Wallin för utställningen "Ecce Homo" där bibelcitat illustrerades med homosexuella modeller. Utställningen orsakade både bombhot och att påven ställde in dåvarande ärkebiskopens planerade audiens 1998.

Hon saknar den mer vågade konsten från 60-talet och ger Carl-Johan De Geers "Skända flaggan" som exempel.

- Jag tycker att politiken i dag är otroligt uträknande. Om det hettar till ger man inga kommentarer. Man ger inte ordentliga svar till medborgarna. Den här bilden är förmodligen kränkande för Fredrik Reinfeldt. Det är klart att det inte är någon snäll bild, men han är ju ändå ytterst ansvarig för äldrevården, säger hon.

Kommenterar inte

Statsminister Fredrik Reinfeldt har ingenting att säga om det provokativa bildmontaget.

- Det finns ingen anledning för oss att kommentera detta, hälsar pressekreterare Roberta Alenius.

"Ecce Homo" ledde till upplopp

Elisabeth Ohlson Wallin fick sitt genombrott med utställningen "Ecce Homo" som turnerade i Sverige och i Europa under två år och ledde till upplopp och demonstrationer.

2010 ställdes bildsviten "Jerusalem" ut på Världskulturmuseet i Göteborg och orsakade en offentlig tvist redan före vernissagen. Bilderna visade hbt-människor i religiöst laddade miljöer, som fotot av två nakna män i missionärsställning vid Jaffaporten.

Vad tycker du om bilden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.