Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstnären Christo död – blev 84 år

Konstnären Christo har avlidit.
Foto: KARL MATHIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den världsberömde konstnären Christo Vladimirov Javacheff har avlidit.

Han blev 84 år gammal, och dog av naturliga orsaker i sitt hem i New York på söndagen.

Christo står bakom en rad uppmärksammade konstnärsprojekt. Bland annat klädde han in det tyska riksdagshuset i silverglänsande plast.

I ett uttalande på konstnärens hemsida skriver hans medarbetare att Christo levde sitt liv till det yttersta. 

”Han drömde inte bara ihop det som verkade omöjligt utan lyckades också göra det till verklighet. Christo och Jeanne-Claudes konstverk förenade folk världen över, och deras arbete lever vidare i våra hjärtan och minnen”, skriver medarbetarna.

Han föddes 13 juni 1935 i Gabrovo i Bulgarien, och lämnade landet 1957 . Christo flyttade till Prag för att sedan ta sig till Wien och därefter vidare till Genève.

Han träffade sin fru och livspartner Jeanne-Claude Denat de Guillebon i Paris 1958. Tillsammans skapade de stora utomhuskonstverk. 

Missnöjet med Trump stoppade verk

Christo blev amerikansk medborgare 1973, men mannen som blev hans sista president hade han inget till övers för.

För tre år sedan lade han ner ett planerat jättekonstverk vid namn ”Over the river”. Det var tänkt att en mil av Arkansas River i Colorado skulle täckas av textil i 14 dagar.

I 20 år planerades verket för en kostnad av drygt 140 miljoner kronor. Christos missnöje med USA:s president Donald Trump gjorde han gav upp planerna.

– Jag använder mina egna pengar, min egen arbetskraft och egna planer, eftersom jag tycker om att vara helt fri. Men nu äger federala regeringen marken och är vår hyresvärd. Och jag vägrar göra ett projekt som gynnar denna hyresvärd, sade Christo till New York Times.

Christo bodde 56 år i New York, där han alltså avled på söndagen. Jeanne-Claude Denat de Guillebon dog 2009.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.