Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konstnären Banksy kan vara avslöjad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Konstverk i Somerset som uppges vara ritat av Banksy.
Foto: AP
Konstverk som uppges vara ritat av Banksy.
Foto: Ap

Den mystiske konstnären Banksy är känd för sina samhällskritiska konstverk.

Men ingen har någonsin fått reda på vem Banksy egentligen är.

Nu tror sig forskarna ha hittat honom med hjälp av samma metod som används för att hitta seriemördare, skriver The Independent.

Identiteten på den mystiske konstnär som kallas Banksy skulle kunna vara avslöjad. Det är forskare vid Queen Mary University of London som nu säger sig ha funnit bevis för att Banksy i själva verket heter Robin Gunningham, skriver The Independent.

Robin Gunningham har redan tidigare misstänkts vara konstnären, men det gick då inte att bevisa. Nu säger sig forskarna ha kunnat ringa in honom via en så kallad geografisk profil. Det är samma metod som kan användas vid jakten på seriemördare.

Metoden går ut på att hitta ett geografiskt mönster. Forskarna har jämfört Robin Gunninghams adresser och stammisställen med 140 platser där konstverk av Banksy uppförts. Resultaten från jämförelsen pekade sedan på att Robin Gunningham och Banksy var samma person.

Banksy kan vara en hel grupp

Forskarnas syfte med att göra jämförelsen var att visa att metoden kunde vara användbar även vid andra tillfällen än vid jakt på seriemördare. Ett exempel de nämner är misstanke kring terrorism.

Resultaten från forskningen släpptes i magasinet Journal of Spatial Science. Men artikeln blev försenad efter att den anonyma konstnärens juridiska ombud ställt sig tveksamma till den. Efter att ha fått granska artikeln valde de dock att inte ändra i den.

Trots forskarnas resultat finns det de som ställer sig tveksamma till att det verkligen är Robin Gunningham som är Banksy. Kritik har bland annat riktats mot själva metoden, som kritikerna menar kan vara tvetydig.

Då det inte heller är helt säkerställt vilka verk som verkligen är gjorda av Banksy är det också svårt att kunna dra några slutsatser kring hens identitet. Det finns också det som pekar på att Banksy inte är en person, utan att verken är utförda av en grupp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.