Konstnär förvandlade katt till helikopter

Publicerad

Katten Orville blev överkörd av en bil.

Då förvandlade hans ägare honom till ett konstverk – en fjärrstyrd "helikopter".

Djurens rätt är kritisk.

– Man objektifierar det här djuret, säger förbundsordförande Camilla Björkbom.

Den holländske konstnären Bart Jansen stoppade upp sin fyrbente vän och tog sedan hjälp av den tekniskt kunnige Arjen Beltman, som fäste en specialbyggd flyganordning på kroppen, uppger The Daily Mail.

Nu visas konstverket "Orvillecopter" upp på Kunstrai konstfestival i Amsterdam, där katten kan ses flyga omkring.

Snart kommer Orville att få ännu bättre flygförmåga – så att han kan sväva med fåglarna.

– Åh, vad han älskade fåglar. Han kommer att få kraftfullare motorer och större propellrar till sin födelsedag, säger Bart Jansen enligt The Daily Mail.

Orville är döpt efter den berömde flygaren Orville Wright.

Ska respekteras

Bart Jansen säger att han stoppade upp katten som en hyllning till djuret. Men organisationen Djurens rätt tycker att det är fel att förvandla djur till konstverk.

– Djur ska ses som individer och bör respekteras, det gäller både i livet och efter döden, säger förbundsordförande Camilla Björkbom.

Hon ser även en fara i att människor kan ta livet av sina djur i syfte att göra något liknande när de ser konstverket.

– Även om just den här katten inte hade blivit avlivad sänder det signaler om att man får göra så här med djur.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag