Konstfackeleven Anna Odell.
Konstfackeleven Anna Odell.

Konstfackseleven åtalas

Publicerad
Uppdaterad
Hon fejkade ett psykiskt sammanbrott - för konsten.
Nu åtalas Konstfackeleven Anna Odell, enligt Nyhetskanalen.se.
Konstfackeleven Anna Odell omhändertogs av psykiatrin - men spelade bara sjuk.
Nu åtalas hon för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande.
- Jag anser helt enkelt att hon gjort sig skyldig till de här brotten, säger åklagare Stefan Lind till Nyhetskanalen.se.

Enorm uppmärksamhet

Brotten Odell misstänks för inträffade den 21 januari i år då hon omhändertogs av polis på Liljeholmsbron i Stockholm efter vad som såg ut som ett självmordsförsök. Hon fördes till S:t Görans sjukhus där hon först dagen efter avslöjade att allt varit spelat och en del av hennes examensprojekt på Konstfack.
Händelsen väckte stor uppmärksamhet och Anna Odell kritiserades hårt, både av ledande politiker och sjukhusledningen på S:t Göran.

"Måste också finnas insyn"

Tidigare i veckan presenterades hennes examensarbete på Konstfack under namnet "Okänd, kvinna 2009-349701" som i tre delar skildrar tiden före, under och efter den simulerade psykosen på bron.
-Den slutna psykvården är den mest maktfullkomliga del i samhället vi har, som patient kan man bli fråntagen alla sina rättigheter. Så behöver det säkert vara, jag har själv blivit hjälpt av det också. Men det måste också finnas insyn, patienterna blir ibland inte trodda, förklarade Anna Odell för TT i samband med presentationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag