Konspirationsteorin: John F Kennedy Jr lever och är Trump-anhängare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
QAnon-rörelsen tror på alla möjliga konspirationsteorier, däribland att John F Kennedy Jr är vid liv.
Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/ IBL

Det finns konspirationsanhängare i USA som nu övertygat sig om att John F Kennedy Jr lever.

Det är han som är Q i den bisarra QAnon-rörelsen.

Sanningen är förstås en annan.

JFK Jr var en rätt oerfaren pilot som kraschade sitt plan, en krasch som även dödade hans fru och svägerska.

Hustrun Carolyn Bessette ville egentligen inte ens flyga med honom.

Det finns flera filmer på Youtube på temat. Och inlägg på diverse nätsajter som 4chan och Reddit. Det är där John F Kennedy Jr fortfarande är vid liv.

Ja, hustrun Carolyn Bessette också. De har till och med synts på flera valmöten med Donald Trump.

Allt enligt en del anhängare av den så kallade QAnon-rörelsen. Det började med inlägg på nätforumet 4chan från en mystisk signatur som kallade sig Q och påstod vara en regeringskälla med insikter i hur saker och ting fungerar.

Kom aldrig fram 

President Donald Trump är där den stora hjälten som bekämpar ondskans krafter, däribland en pedofilring som Hillary Clinton påstås vara inblandad i. När Donald Trump håller valmöten så dyker det ofta upp personer med ”QAnon”- skyltar eller t-tröjor.

Den ena konspirationsteorin är galnare än den andra, och det borde väl kanske inte förvåna att en så berömd person som John F Kennedy Jr också ska dras in. Det är han som är Q tydligen. Trots att han varit död sedan den 16 juli 1999.

Det var den kvällen som han lyfte från Essex County Airport i New Jersey och satte kurs mot Martha's Vineyard, en ö strax utanför Massachusetts kust. Han själv satt vid spakarna. Med ombord fanns också hans hustru Carolyn Bessette och hennes syster Laureen Bessette.

John F Kennedy Jr:s kusin skulle gifta sig. Det var därför de flög dit. Men de kom aldrig fram.

Hans mamma, Jackie Kennedy Onassis, slapp uppleva denna mörka stund. Hon avled 1994, men hon hade aldrig gillat sonens ambition att bli pilot:

– Var snäll och gör det inte, hade hon bett honom.

– Har vi inte tillräckligt med döda i familjen på grund av flygolyckor?

John F Kennedy Jr gör honnör inför sin pappas kista. Bilden är tagen utanför St. Mtthews Cathedral efter president John F Kennedys begravning 1963.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Aldrig chansen till normalt liv 

Hans farbror Joe dog under andra världskriget när hans plan exploderade. Hans faster Kathleen hade dödats i en flygkrasch 1948.

Olyckorna och tragedierna fortsatte förstås att förfölja familjen. John F Kennedy Jr var bara tre år när hans pappa presidenten begravdes efter att ha blivit skjuten i Dallas. Begravningen ägde bokstavligen rum på sonens födelsedag, bilden där han gör honnör när kistan passerar är klassisk.

Det är klart John F Kennedy Jr aldrig hade chansen att leva ett normalt liv. Han var det närmaste USA kunde komma att ha en prins.

Hans mamma försökte skydda honom så gott det gick, men de två hade genom åren ett komplicerat förhållande. JFK Jr hade svårt att koncentrera sig i skolan, ville egentligen bli skådespelare men Jackie Kennedy lät honom studera till jurist i stället.

Dåvarande president John F Kennedy med familjen samland: Hustrun Jackie Kennedy, sonen John F Kennedy Jr och dottern Caroline Kennedy.
Foto: WHITE HOUSE/HAND-OUT / WHITE HOUSE/HAND-OUT/STARTRAKSPH STARTRAKS PHOTO

Dejtade Madonna 

Men han trivdes aldrig med det yrkesvalet. Många amerikaner hoppades förstås att han skulle bege sig in i politiken i stället, men hans fastnade till slut för journalistiken och grundade året efter mammas död, 1995, magasinet George.

Jackie Kennedy hade aldrig förstått hans planer där heller:

– Varför skulle någon vilja driva ett magasin som smygkikar in i andra människor privatliv? Han vet att jag inte gillar det, sa hon till författaren Edward Klein.

John F Kennedy Jr - som bara kallade sig John Kennedy på sina visitkort - gav kanske ett svar i en intervju 1998, året före sin död:

– Jag tror alla behöver känna att de har skapat något på egen hand, på sina egna villkor.

Men kändisskapet blev han aldrig fri ifrån. Inte för att han verkar ha lidit så mycket av det. Han var van. Något av en narcissist, enligt Edward Klein som skrivit flera böcker om Kennedy.

Van var inte Carolyn Bessette, modepublicisten, som han gifte sig med i hemlighet i september 1996. Hon var långt ifrån hans första flickvän. JFK Jr hade dejtat personer som Madonna, Daryl Hannah, Sarah Jessica Parker.

John F Kennedy Jr och Carolyn Bessette kraschade och omkom 1999.
Foto: MANNY CENETA / EPA FILES

Gillade inte omställningen 

Carolyn Bessette hade aldrig levt omgiven av papparazzi-fotografer. Hon gillade inte omställningen.

– Det spelar ingen roll att folk säger: ”hon visste vad hon gav sig in på”, man vet inte förrän man hamnar i situationen. Det var en enorm omställning för henne, säger Rose Marie Terenzio till Daily Mail.

Terenzio var kollega och assistent till JFK Jr på magasinet ”George”. Arbetet blev en annan källa för slitningar mellan paret. Carolyn Bessette tyckte det slukade för mycket av makens tid.

Så det började knaka i äktenskapet. Bägge hade relationer med före detta. En gång när Carolyn var ute och festade hela natten med en vän som arbetade på George, så konfronterade JFK Jr sin kollega dagen efter.

Så här berättar källan för Edward Klein:

– Nästa morgon kom John in på kontoret och undrade: ”Varför lät du min fru vara ute så sent?”. Jag svarade: ”En bättre fråga John är, varför ville din fru inte komma hem?”.

Jackie Kennedy gillade aldrig sin sons ambtion att bli pilot.
Foto: RUE DES ARCHIVES / IBL

Gick i terapi 

De gick bägge i terapi för att försöka lösa sina äktenskapliga problem. Det blev inte lättare av att John F Kennedy Jr hade ekonomiska problem med magasinet George.

Sommaren 1999 var inte lycklig. Det gick så långt att han flyttade ut och in på hotell. Carolyn Bessette ville egentligen inte följa med på det där bröllopet, men hon blev övertalad av sin syster att följa med.

De tre möttes över en lunch två dagar före flygkraschen och Lauren Bessette gjorde sitt bästa för att medla.

John F Kennedy Jr hade köpt planet - en Piper Saratoga - bara tre månader tidigare och hade inte flugit många timmar med planet. Han var en oerfaren pilot och hade dessutom hoppat runt på kryckor i sex veckor efter en olycka. Gipset kom av dagen före flygningen och han haltade än.

Kraschade ner i vattnet 

Tanken var att de skulle lyfta vid sextiden då det fortfarande var ljust, men trafiken försenade dem och de lyfte först 20.39 från flygplatsen i New Jersey. Det var lätt disigt.

JFK Jr hade kunnat flyga längs med kusten och enklare navigera på det viset, men i stället valde han på slutet den rakare vägen och flög ut över öppet vatten. Det har sina risker, speciellt för en pilot som JFK Jr som inte var van att bara flyga efter instrumenten och mätarna, något som bli nödvändigt när sikten är klen.

Antagligen blev han disorienterad, tappade kontrollen och kraschade ner i vattnet. Kropparna bärgades fem dagar senare, den 21 juli. John F Kennedy Jr kremerades och askan spreds över havet. 

Så nej. QAnon är helt galet ute där också. En bild valsar runt på vad som påstås vara John F Kennedy Jr:s grav och som ovanifrån ser ut som ett Q. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.