Hundratals fåglar föll döda ner från himlen i Falköping. Foto: Läsarbild
Hundratals fåglar föll döda ner från himlen i Falköping. Foto: Läsarbild

Konspirationerna haglar kring massdöda fåglar

Publicerad
Uppdaterad
Jesus gör comeback, jorden är på väg att gå under - eller är under attack av utomjordingar.
Nu haglar konspirationsteorierna om vad som kan ligga bakom massdöden av fåglar och fiskar.
"Aflockalypse", det är en av konspirationsteorierna som diskuteras i USA efter massdöden av både fåglar och fiskar.
Men det är inte den enda. Det finns fler än teorin om att jorden är på väg att gå under.
Enligt BBC News har diskussionerna handlat om attacker från UFO:s, eller att regeringen testar satellitstyrda vapen.
Och enligt Sky News konspirerar vissa att jesus ska göra comeback.

Massdöd i Falköping

Men experterna är säkra att såna här typer av massdöd är vanliga, och kan ofta förklaras av hårt väder, sjukdom eller förgiftning.
I Falköping har experter till exempel kartlagt att de hundratals fåglarna dog på grund av inre blödningar efter att ha blivit utsatta för yttre våld.
Och massdöden med 5 000 fåglar i den lilla stade Beebe i Arkansas har förklarats av att fåglarna blev stressade och skrämda av fyrverkier.
I det senaste fallet i Italien, där 8000 duvor hittades, tror man att fåglarna blivit förgiftade eller drabbats av syrebrist något som den blåa fläcken på deras näbbar kan vittna om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag