Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kongsberg: ”Offren dödades med stickvapen”

Det misstänkta motivet är oförändrat sedan polisens senaste besked.
Polisinspektör Per Thomas Omholt håller pressträff.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Norsk polis avslöjar nu att Espen Andersen Bråthen, 37 använde sig av stickvapen när han mördade fem människor i Kongsberg. 

Detta efter att han lagt ifrån sig pilbågen eller tappat den innan de dödliga attackerna. 

– På gatan dräper han fem personer med stickvapen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt under en pressträff.  

Espen Andersen Bråthen lämnade fem döda människor och tre skadade efter sig när han gått till vansinnesattack i norska Kongsberg, nära Oslo. 

Det har tidigare rapporterats att attacken, i onsdags förra veckan, utfördes med pilbåge. 

Polisen har talat med 140 personer i Kongsberg

Det avfärdar polisen under måndagen efter att ha kunnat kartlägga händelseförloppet i detalj. 

– Vi har hört 60 vittnen och totalt har vi talat med omkring 140 personer i Kongsberg, säger Per Thomas Omholt under en pressträff på måndagseftermiddagen. 

Han berättar att det stämmer att mördaren var beväpnad med pil och båge som han började skjuta med inne på Coop-butiken. 

– Den misstänkte går ut på gatan. I de områdena skjuter han en rad pilar med bågen. Sedan tappar han den eller lägger ifrån sig den, säger Per Thomas Omholt. 

Då hade Espen Andersen Bråthen bland annat hunnit skjuta en ledig polis som med en pil i ryggen varnade människor för faran. 

Polisen: ”På gatan dräper han fem personer med stickvapen”

Espen Andersen Bråthen drog i stället upp ett stickvapen som han han använde mot de, av allt att döma slumpvis utvalda, mordoffren som råkade befinna sig på en av gatorna. 

– På gatan dräper han fem personer med stickvapen, säger Per Thomas Omholt som inte vill kommentera vad det handlar om för stickvapen eftersom alla vittnen inte är hörda ännu. 

Det misstänkta motivet är oförändrat sedan polisens senaste besked. 

– Psykisk sjukdom är det troligaste motivet. Vad gäller konverteringen till islam så är den hypotesen nedlagd, säger Per Thomas Omholt, och betonar att även om mördaren berättade om konverteringen på sociala medier så levde han knappast i enlighet med islam. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.