Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Ingen riksrätt för Donald Trump

Kongressen röstar om riksrätt mot Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Den demokratiske kongressmannen Al Green vill ställa president Trum inför riksrätt.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under natten till torsdagen röstade USA:s kongress om att ställa Donald Trump inför riksrätt efter de senaste dagarnas anklagelser om rasistiska tweets.

Resultatet blev 332-95 mot förslaget.

Detta är kanske det löjligaste och mest tidskrävande projekt som jag nånsin har jobbat med”, skriver Trump på Twitter.

En ledande demokratisk kongressman lade fram ett förslag om att president Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Demokraten Al Green från Texas vill att Trump ska avlägsnas från sitt ämbete på grund av hans senaste rasistiska kommentarer.

Men representanthuset väntades rösta ned eller bordlägga hans förslag – som också är en protest mot talmannen Nancy Pelosis, också hon demokrat, sätt att hantera frågan om riksrätt mot Trump.

Så blev också resultatet under natten till torsdagen.

Resultatet blev 332 mot riksrätt och 95 för.

På Twitter kommenterar president Trump omröstningen i Representanthuset.

Detta är kanske det löjligaste och mest tidskrävande projekt som jag nånsin har jobbat med”, skriver Trump bland annat.

Det här ska aldrig få hända någon president i USA någonsin igen!”, fortsätter han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1151618791069114368

Pelosi vill ligga lågt

Nancy Pelosi har uttryckt att hon vill ligga lågt med riksrätt med motiveringen att partiet inte ska driva frågan förrän man vet att allmänheten står på dess sida, skriver CNN. Samtidigt vill mer än 80 Demokrater i representanthuset redan nu försöka få igenom riksrätt mot presidenten.

Al Green lade fram förslag om riksrätt också 2017 och 2018, men röstades de ned av Republikanerna som hade majoritet i representanthuset. Nu har Demokraterna majoritet, men han fick ändå inte igenom sitt förslag.

Fördömde rasistiskt twittrande

Även om det egna partiet uppmanade honom att avstå backade inte Al Green från sitt nya förslag. Det komen dag efter det att representanthuset fördömde Donald Trumps rasistiska twittrande.

– Vi bör gå vidare så snabbt som möjligt eftersom vi dömde presidenten i går. Fördömandet var en dom. I dag har vi möjligheten att straffa, säger Al Green.

Han säger att kongressen bör sända Trump ”ett kraftfullt budskap om att det här landet inte tolererar trångsynthet, rasism, hat, främlingsfientlighet, islamofobi”.

Omröstning om justitieministern

Men hans partikamrater är inte övertygade. Veronica Escobar, också hon demokratisk kongressledamot från Texas säger:

– Jag tror inte att det här är bästa tillfället ...  Jag anser att presidenten är olämplig för sitt ämbete så jag behöver verkligen tänka igenom det.

Kongressen röstade också för att ställa justitieminister William Barr till svars för att han har undanhållit information.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.