Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kongressen friar Perus president i riksrättsfall

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Martín Vizcarra frias i riksrättsprocessen.
Foto: PAOLO AGUILAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester pågick utanför kongressen under riksrättsprocessen, som inleddes i går.
Foto: PAOLO AGUILAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kravallpolis fanns på plats.
Foto: PAOLO AGUILAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Perus president, Martín Vizcarra, får sitta kvar på sin post, rapporterar flera medier.

Det är beskedet efter att kongressen röstat i den riksrättsprocess som inleddes mot Vizcarras i går.

Presidenten Martín Vizcarra anklagades bland annat för att ha försök förhindra en utredning av ett misstänkt regeringskontrakt med sångaren Richard Swing.

Men när kongressen samlades för att rösta i riksrättsfallet var majoriteten emot att avsätta Vizcarras. Bara 32 av landets 130 ledamöter var för.

För en fällande dom hade det krävts 87 röster, skriver BBC Mundo.

Nekar till anklagelserna

Händelsen, som i Peru kallas för ”Swing-fallet”, har blivit vida kritiserad i landet. Martín Vizcarra har dock nekat fullkomligt till anklagelserna. Han har hävdat att riksrättsprocessen varit en ”plan för att destabilisera regeringen och, således, institutionen och hela demokratin”, skriver BBC Mundo.

Riksrättsprocessen har dock inte haft någon nämndvärd påverkan på presidentens popularitet. I en mätning av Ipsos svarar åtta av tio att de vill att han sitter kvar mandatperioden ut.

Vizcarra tillträdde som president 2018. Hans fyra föregångare har alla utretts för korruption. Den före detta presidenten, Pedro Pablo Kuczynski, kopplades till illegala utbetalningar från det brasilianska byggbolaget Odebrecht.

Hundratals kvinnor har försvunnit i Peru under coronakrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.