Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konflikten mellan Israel och Hamas: Detta har hänt

Netanyahu: ”Vi fortsätter svara tills Israels folk är säkert” • Vita Huset: ”Fruktansvärt att se”
Palestinska barn vid resterna från ett hus som träffades under morgonen.
Foto: KHALIL HAMRA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den eskalerade konflikten mellan Israel och Hamas är inne på sin åttonde dag.

Det här har hänt hittills.

Konflikten mellan palestinska Hamas och Israel kring Gaza har trappats upp.

Det har sin bakgrund kring området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. 

Judiska familjer hävdar att de ägde marken före 1948 och har rätt till den enligt israelisk lag – palestinierna hänvisar till att området inte är israeliskt.

Sedan länge pågår juridiska processer kring vem som har rätt till bostäderna i Sheikh Jarrah, och tidigare i vår fastställde en domstol i Jerusalem att de palestinska boende måste flytta.

Konflikten år för år

1800-talet: Konflikten har sin bakgrund i den sionistiska rörelsen och den arabiska nationalismen – som växte fram i slutet av andra världskriget. 


1948–1967: Staten Israel grundas i enlighet med FN:s delningsplan från 

1947 – efter omtalade protester från palestinier som bor i området. Det arabiska-israeliska kriget utbryter. Kriget avslutas med vapenstillestånd år 1949. År 1967 utbryter sexdagarskriget. Israel blir segrare och erövrar Sinaihalvön från Egypten och Gazaremsan. 


1967- i dag: Efter 1967 har det varit flera uppror och konflikten har fortsatt. I dag har våldsamheterna mellan Hamas, den islamistiska gruppen som styr Gaza, och Israel eskalerat ytterligare. 

Upptrappningen senaste veckorna

Den 7 maj uppstod våldsamheter mellan israeler och palestinier vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem, en helig plats för båda sidor. Det spred sig över landet under de kommande dagarna.

10 maj sköt Hamas raketer från Gaza och Israel besvarade det med räder.

11-12 maj fortsätter de attackera varandra. FN:s koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, Tor Wennesland, skriver på Twitter att situationen håller på att eskalera till ”fullskaligt krig”.

13-14 maj inföll firandet av den muslimska högtiden id al-fitr, och det utbröt konflikter på flera platser.

15 maj: En byggnad som bland annat huserade nyhetsbyrån AP kollapsade efter en israelisk flygattack. Hamas avfyrade raketer mot Israel.

16-17 maj: 40 palestinier dog i söndagens attacker mot Gaza, och under måndagsmorgonen avfyrade Hamas och Israel raketer. Flera länder ber om vapenvila, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det inte är aktuellt just nu. Sent på måndagskvällen besköts israeliska mål från både Gaza och södra Libanon. Som svar på det öppnade Israel artillerield mot mål i södra Libanon.

18 maj: Bombningarna fortsatte och attacker avstyrdes. Ytterligare personer dog och skadades. EU hade ett toppmöte för att kunna göra ett uttalande om vapenvila – som stoppades av Ungern. Mot kvällen börjades det spekulera kring att en vapenvila var på gång. När det skulle ske är inte känt, men det finns uppgifter på att det skulle kunna gälla från torsdag. 

20-21 maj. Efter elva dagars strider nåddes slutligen vapenvila mellan Hamas och Israel. Klockan 02.00 den 21 maj började eldupphöret gälla. Både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Hamas ledare beskrev striderna som framgångsrika. Totalt har 232 palestinier dött, varav 65 barn. På den israeliska sidan har 12 personer, varav två barn, dött. Se också:

Journalisterna i höghuset i Gaza fick en timme på sig att evakuera – sen smäller det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.