Bråket på Bulletin utlöstes av DN-kritisk krönika

Chefredaktör Ivar Arpi.
Foto: UR
Tino Sanandaji, en av tidningens ägare, går till rasande attack på personalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Atta Tarki, managementkonsult, är en av de tre delägarna som kritiseras.
Foto: ECA
Alice Teodorescu, Bulletins politiska chefredaktör, blev tystad under ett stormöte, skriver Journalisten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den nystartade konservativa tidningen Bulletin går mot ett sammanbrott.

Storägaren Tino Sanandaji gick på tisdagskvällen till kraftfull attack på personalen.

Han anklagar ledningen för ”cover up”, lögner och att chefredaktören kommit med falska anklagelser mot honom.

– Problemen måste vädras ut, skriver han i ett långt inlägg på Facebook.

Konflikten började med en krönika på Bulletins sajt som var kritisk mot både SVT och DN, uppger Svenska Dagbladet.

Det var i torsdags som de anställda på Bulletin samlades för ett digitalt stormöte, vilket tidningen Journalisten rapporterat om under tisdagen.

När Bulletins politiska chefredaktör, Alice Teodorescu under mötet skulle berätta varför tidningens förra chefredaktör, Paulina Neuding, valde att avgå efter endast två månader på posten, tystades hon.

Tidningens styrelseordförande Atta Tarki valde att sätta Teodorescu på mute. Och den politiska chefredaktören ska ha svarat med att fråga Tarki om han är en diktator.

Redaktionsledningen kräver att tidningens vd avgår och styrelsen ombildas. Samtidigt vill ägarna se en ny redaktionell ledning. Ett annat problem, enligt uppgifter till DN, är att man trots Paulina Neudings ord om att skilja på ”news and views” - åsikter och nyhetsrapportering - har tillåtit en borgerlig opinionsbildare att skriva nyhetsartiklar anonymt. 

Ursprunget till diskussionen är enligt SvD en krönika på Bulletins sajt, skriven av en frilansmedarbetare, som kritiserade både SVT:s och DN:s bevakning. Krönikan hade rubriken ”Wolodarskis agendasättande journalistik har inget med sanningen att göra”. 

I krönikan anklagas DN för ”missvisande journalistik” och SVT sägs ha varit ”i princip ensidigt kritiska mot Trump” – och Tino Sandanajis namn förekommer flera gånger i texten.

Toppen av ett isberg

Det som hände i förra veckan rapporteras vara toppen av ett isberg. Enligt uppgifter till Journalisten ska ett lågintensivt bråk pågått sedan i januari, alltså bara några veckor efter att sajten sjösattes. 

– Det handlar om en konflikt som gäller vad Bulletin ska vara och var rågången går mellan ägare och redaktion, säger Bulletins chefredaktör Ivar Arpi till Expressen.

Ser du något slut på konflikten?

– Jag hoppas verkligen att vi får på plats en lösning. Vi har fantastiska skribenter och journalister på tidningen samtidigt som vi i toppen hamnat i den här konflikten med varandra. Jag anser inte att vi har initierat den, jag anser att den har initierats från det andra sidan.

Menar du majoritetsägarna?

– Ja, majoritetsägarna.

De tre majoritetsägarna är vd:n Pontus Tholin, nationalekonomen Tino Sanandaji och Atta Tarki.

Pengar till projektet med Bulletin kommer i huvudsak från Gustaf Rentzhog, vd för finansiella rådgivningsföretaget Söderberg & Partners, Jonas Wiwen-Nilsson, grundare av finanssajten Realtid, Lovisa Wester som driver smyckesdesignföretaget Sahara Silversmycken och är gift med IT-miljardären Fredrik Wester, Kjell Arvidsson, techmiljardär som var med och startade CLX och Atta Tarki.

Gruppen har satsat nio miljoner i projektet - pengar som bland annat ska gå till de anställdas löner. Men enligt flera källor med insyn vill flera i gruppen inte längre skjuta till pengar så länge majoritetsägarna finns kvar.

– Pengarna kommer snart att ta slut om bråket fortsätter, säger en källa.

”Vill köpas ut”

Tino Sanandaji förnekar att några av existerande finansiärerna vägrar att pumpa in mer pengar, men medger att några kan vara på väg att hoppa av.

”Det stämmer inte att det finns en ”grupp” finansiärer som inte vill skjuta till pengar, eller att vi överhuvudtaget har frågat någon finansiär om mer pengar. Däremot är vissa investerare säkert delade i konflikten, och ett par som sen länge vill köpas ut eller är på väg att köpas ut”, skriver han i ett nattligt mejl till Expressen.

Bulletins chefredaktör Ivar Arpi säger att den här konflikten inte var något han såg framför sig när han började på Bulletin. Nu vet han inget om framtiden.

– De har sökt efter en efterträdare till mig, säger nytillträdde chefredaktören Ivar Arpi till Journalisten.

Fruktar Bulletins undergång

Flera personer Expressen talat med fruktar att konflikten ska leda till Bulletins undergång.

– Jag fruktar det värsta. Extra jobbigt för oss som trott på idén med Bulletin och lämnat våra fasta jobb, säger en källa.

Bland personalen pekas storägaren, nationalekonomen Tino Sanandaji, som det stora problemet. Han förstår helt enkelt inte att ha ska hålla sig borta från det publicistiska, anser kritikerna.

Ivar Arpi:

– Folk blir väldigt trötta om de upplever att de blir illa behandlade. En sådan här konflikt kan inte pågå särskilt länge innan folk fattar egna beslut.

Det låter som det är ett arbetsmiljöproblem?

– Ja, det är det. Jag är chefredaktör och arbetsgivare i det här. Jag vill i största möjliga mån skydda redaktionsmedlemmarna från det här, men det går inte.

Rasande attack på Bulletins personal

Under tisdagskvällen skrev Tino Sanandaji ett långt inlägg på Facebook. Inlägget är en rasande attack på redaktionen som anklagas för att ha ”riktat oärliga anklagelser mot ledningen”, lögner och att chefredaktören kommit med falska anklagelser mot honom.

Inlägget innehåller även rena personangrepp på fram för allt chefredaktör Ivar Arpi.

”Arpi är en duktig opinionsbildare, men har aldrig varit chef, och visade sig tyvärr olämplig i rollen då han ofta slirar, speciellt när han är uppjagad och pressad”, skriver Tino Sanandaji i sitt inlägg. 

Tino Sanandaji rasande angrepp på Bulletins personal på Facebook.

Tino Sanandajis långa Facebookinlägg lär knappast lugna ned stämningen bland medarbetarna på redaktionen.

”Opinionsskribenter får gärna skriva i Bulletin, men har krävt att utöver detta styra tidningen, avsätta VD och styrelse samt konstant bråka”, skriver han vidare. 

Och avslutar med signalen till de anställda att endera ställa in sig i ledet eller sluta:

”Bulletin fungerar inte, och måste få en reboot där de som vägrar låta tidningen följa den vision vi lovat läsarna antingen slutar utöva makt eller går till andra arbetsplatser”.

Det finns flera orsaker till den våldsamma konflikten mellan ägartrion och redaktionen. Men den utlösande faktorn till att bråket hamnade i öppen dager är att tidningens första chefredaktör Paulina Neuding i januari valde att avpublicera en krönika. Anledningen var att den hade publicerats utan hennes vetskap av Bulletins vd och delägare Pontus Tholin.

Neuding avgick som chefredaktör

Efter att krönikan togs bort försökte Tholin och Tarki få Neuding att återpublicera krönikan, något hon inte gick med på.

Paulina Neuding.
Foto: MARIA HANSSON

Konflikten ledde sedan till att Neuding avgick som chefredaktör. Tidningen sa då att det berodde på att hon ska fokusera mer på tidningens utrikesbevakning, men hon har därefter inte skrivit någonting för sajten.

Åtta redaktionsmedarbetare, däribland chefredaktören Ivar Arpi och politiska chefredaktören Alice Teodorescu, har skrivit ett brev till ägarna, som tidningen Journalisten tagit del av.

I brevet kräver de vd:n Pontus Tholins avgång och en ombildning av bolagsstyrelsen.

– Jag kommer som chefredaktör aldrig acceptera påtryckningar för vad som ska publiceras i tidningen. I brevet som vi skickade i fredags kräver vi en professionell ledning och en styrelse som förstår publicistik. Vi kräver att rågången mellan ägare och redaktion upprätthålls, samt att ingen medarbetare hängs ut offentligt av en ägare eller av någon chef, säger Ivar Arpi till tidningen.

Tino Sanandaji uppges ha skrikit på journalister

Samtidigt ska en av tidningens ägare, nationalekonomen Tino Sanandaji, vid flera tillfällen ha kritiserat anställda på redaktionen. Enligt uppgifter till Journalisten ska han ha dykt upp på möten och skrikit på journalister och berättat för dem hur dåliga de är.

– Ja, det har hänt, exempelvis på stormötet i torsdags. Det är oacceptabelt att bete sig som han har gjort och det har jag sagt till honom. Det är en röd linje för mig. Det får inte hända igen, säger Ivar Arpi.

Flera personer Expressen talat med pekar ut Tino Sanandaji som det stora ”miljöproblemet”.

– Han har inte förstått sin roll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.