Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen i storbråk – om Arlandas framtid

Tomas Eneroth.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Isabella Lövin.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna vill bygga ut Arlanda flygplats rejält och göra den till Nordens ledande flygplats.

Det har orsakat ”en djup konflikt i regeringen”, skriver nu tidningen Dagens ETC. 

Ministrarna duckar på måndagen Expressens frågor.

– Tomas har inte tid att svara, för han är helt fullbokad, säger infrastrukturministerns pressekreterare. 

Inom kort ska regeringen presentera det som kallas för ”Färdplan Arlanda” - en flygstrategi med målet att fördubbla trafiken till år 2050, enligt Dagens ETC

Om förslaget inte arbetas om i grunden så vill inte Miljöpartiet att det ska läggas fram alls, uppger en källa inom regeringskansliet för Dagens Nyheter på måndagseftermiddagen.

Visionen presenterades redan 2017 av den dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson. 

– Vi behöver framför allt växa inom internationellt flyg på Arlanda, så att Sverige kan fortsätta vara ett attraktivt land att investera i, sa hon – samtidigt som det så kallade Arlandarådet presenterades.

Ett år senare, i februari 2018, sa hennes efterträdare Tomas Eneroth till Svenska Dagbladet: 

– Arlanda behöver byggas ut rejält. Målet är att Arlanda ska bli Nordens ledande flygplats.

Tidigare miljöministern Karolina Skog var då ledamot i Arlandarådet – tillsammans med bland andra infrastrukturministern, landstingsrådet Irene Svenonius och Jakob Wallenberg, ordförande i Investor och flygbolaget SAS. 

Socialdemokraterna vill bygga ut Arlanda.Foto: LISA MATTISSON
Miljöpartiet ifrågasätter planerna för Arlanda Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Mötet med Arlandarådet ställdes in

Men sedan i vintras, då Karolina Skog lämnade regeringen, har Miljöpartiet saknat en plats i Arlandarådet, skriver nu Dagens ETC. 

Rådet skulle, enligt uppgift, ha samlats till årets första möte under måndagen – men det mötet har ställts in, skriver tidningen – och konstaterar samtidigt att planerna ska ha orsakat ”en djup konflikt i regeringen”. 

MP-avhopparen Carl Schlyter, numera en av grundarna till partiet Vändpunkt, säger till Dagens ETC att det finns en risk att Miljöpartiet till slut accepterar Arlandas utbyggnad. 

Ministrarna som ska ha hamnat i luven på varandra – miljöminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth – duckar på måndagen när Expressen vill ställa frågor. 

– Tomas har inte tid att svara för han är helt fullbokad, säger infrastrukturministerns pressekreterare Karin Boman Röding. 

Under måndagseftermiddagen gör infrastrukturministern ändå ett uttalande för nyhetsbyrån TT – och hävdar att ”regeringen har en gemensam uppfattning”. 

Han säger också:

– Det viktiga är att skapa utrymme om Bromma läggs ned, avtalet går ju ut 2038. Det viktiga är att flyget klarar omställningen och att vi förbereder det nu. Flyget har en tuff utmaning att ställa om. 

Isabella Lövin hälsar via sin pressekreterare att hon inte vill svara på Expressens frågor. 

I en skriftlig kommentar till TT konstateras helt kort att hon inte kommenterar ”pågående arbete i regeringskansliet”. 

Men hennes partikamrat, MP-riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, kommenterar Arlandaplanerna så här för Dagens Nyheter: 

– Personligt tycker jag att det är väldigt beklagligt att man kan tänka sig en framtid där man kan bygga ut en flygplats och öka flygandet, när IPCC och forskarna är överens om att man måste minska utsläppen. Folk har insett det och frivilligt börjat flyga mindre, att man då går fram med en politik som går tvärtemot vad många forskare och folk tycker är beklagligt.

 

Se senaste avsnittet av Bara Politik från 20 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.