Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konfirmandledare dömd för sexuellt ofredande

Som representant för en förening i migrationsfrågor har han rest runt i Sverige för i syfte att sprida kunskap. Han har även träffat statsminister Stefan Löfven.
Som representant för en förening i migrationsfrågor har han rest runt i Sverige för i syfte att sprida kunskap. Han har även träffat statsminister Stefan Löfven.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Mannen försökte kyssa den 14-åriga konfirmanden och tog henne på brösten och rumpan mot hennes vilja.

Nu döms han för sexuellt ofredande.

Mannen är representant för en förening i migrationsfrågor och har tidigare lyft frågan om kvinnors rättigheter.

Under det senaste året har den 19-årige mannen varit omskriven i flera svenska medier för sitt engagemang. Som representant för en förening i migrationsfrågor har han rest runt i Sverige för i syfte att sprida kunskap. Han har även träffat statsminister Stefan Löfven. 

En av huvudpunkterna har varit ensamkommande flickors svåra situation och vikten av jämställdhet mellan könen.

Men under samma tidpunkt utreddes han för sexuellt ofredande.

Dömdes mot sitt nekande

Mannen har nekat till brott men på onsdagen meddelade Norrköpings tingsrätt fällande dom för sexuellt ofredande. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Händelsen inträffade i slutet av förra året då 19-åringen var ungdomsledare på ett konfirmationsläger.

På lägret gav 19-åringen en av konfirmanderna, en 14-årig flicka, massage. Mot hennes vilja övergick det till sexuell massage där han tog henne på brösten och på rumpan, samt försökte kyssa henne, enligt tingsrättens dom.

Händelsen avbröts när flickan sprang till toaletten. Textmeddelanden som hon därifrån skickade till en kompis har utgjort del i åklagarens bevisning. Flickan skrev bland annat:

”NN håller på och tar på mig. Och pussar min rygg osv. Känns jätteobehagligt. Vet inte vad jag ska göra. Är rädd och vill berätta”.

Händelsen uppdagades och polisanmäldes några veckor senare. Inför nästa konfirmationsträff hade den 14-åriga flickan då gråtande väckt sin mamma och berättat vad som hänt, och att hon därför inte ville delta i undervisningen något mer.

Efter att mamman konfronterat kyrkan togs ungdomsledaren ut ur konfirmationsgruppen.

Mannen säger själv att han är chockad över domen.

Han säger att han är social mot alla och att flickan, enligt honom, ville vara nära och kramas. Han berättar också att han masserade flickan.

– Efter det vet jag inte vad som hände.

Efter det polisanmälde hon dig?

– Det var efter två veckor som hennes mamma anmälde mig. Allt kom efteråt om att jag hade tagit på hennes bröst och rumpa, säger mannen.

Han menar att flickans mamma anmält för att smutskasta honom.

– Hon vet att jag är över 18 och att jag har ett utvisningsbeslut, säger han.

Flickans mamma: ”Vill bara gå vidare”

Flickans mamma meddelar Expressen att det enbart är det brott som mannen nu är dömd för, som initierat rättsprocessen. 

– Vi som föräldrar har ingenting emot konfirmandledaren i sig. Han har gjort mycket gott för ensamkommande barn. Men det är den brottsliga handling han gjort mot vårt barn som vi är negativa till. Kyrkan hade också ett ansvar för denna person och de tog inte sitt ansvar. Vi vill bara gå vidare med våra liv, säger 14-åringens mamma.

19-åringen invandrade själv till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. När Migrationsverket gjorde en åldersutredning landade den i att hans ålder skrevs upp så att han ansågs vara myndig. Han fick avslag på sin asylansökan och har ett utvisningsbeslut som ännu inte gått att verkställa.

Har inte beslutat om överklagande

Samordningsnumret som används i samband med domen anger en ålder på 19 år.

Han har ännu inte beslutat om domen ska överklagas.

Flickans målsägandebiträde Agneta Stangel vill inte lämna någon längre kommentar.

– Domen får tala för sig själv, säger hon.

Nyheten rapporterades först av Samhällsnytt, som är det nya namnet på rasistiska hatsajten Avpixlat. Sverigedemokraternas Kent Ekeroth har stått som ägare för både Samhällsnytt och det tidigare domännamnet. Till Expressen har Ekeroth dock hävdat att detta är fel, och att han inte står bakom sajten. 

I samband med namnbytet presenterade sajten också flera nya medarbetare, däribland tidigare SD-politikern Erik Almqvist, som fick lämna partiet i samband med den så kallade Järnrörsskandalen samt Egor Putilov, som arbetade på SD:s riksdagskansli fram till han pekades ut som desinformatör i en Aftonbladet-granskning förra året.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!