Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konditorn: ”Vi behöver elstödspengarna nu”

Expressen har tidigare pratat med en annan konditorägare, Mårten Gräns, som är nära att knäckas av elpriserna.
Joel Lindqvist uppfattade det som att M-ledaren lovade att ett stöd snabbt skulle komma på plats.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter onsdagens besked är Joel Lindqvist besviken.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Mat- och Chokladstudion

Under onsdagen kom regeringen med besked om att elstödet till företagen dröjer och att det är oklart när de kan förvänta sig att ta del av pengarna. 

För konditorn Joel Lindqvist i Malmö kröns nu nästan 1 000 dagar av krisberedskap av ett icke-besked och fortsatt ovisshet. 

– Jag är jättebesviken, säger Mat- och chokladstudions grundare. 

Ett av valrörelsen kanske viktigaste löften – att hushåll och företag skulle bli kompenserade för de osedvanligt höga elpriserna – håller så sakteliga på att realiseras. På onsdagen gav regeringen besked om att elstödet till hushållen kan börja betalas ut i februari – men framtiden för företagen är fortsatt oviss. 

Regeringen bad om att få återkomma kring de 20 miljarder kronor som är tänkta att gå ut till företagen.

För konditorn Joel Lindqvist i Malmö kom icke-beskedet som en besvikelse. Hans företag Mat- och chokladstudion har i ett halvårs tid haft femdubbla elräkningar.

”Räkningen låg på 70 000”

– Räkningen i augusti låg på omkring 70 000 kronor, en vanlig månad går elen på mellan 10-15 000, säger Joel Lindqvist. 

En vecka innan valet käkade han lunch med moderatledaren, numera statsministern, Ulf Kristersson. 

Ulf Kristersson (M) valspurtade runtom Skåne bara dagar innan valet. Då träffade han Mat- och chokladstudions grundare Joel Lindqvist.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Han lovade att vi skulle få ett pristak på el alternativt ett elstöd och att det skulle komma på plats snabbt. När han sedan två veckor efter regeringsbildningen kom med besked så var jag imponerad – och lättad – och trodde att nu kommer pengarna innan jul, säger Joel Lindqvist. 

Men så blev det alltså inte. 

För att klara månaderna fram tills stödet betalas ut krävs att december blir en exceptionellt lönsam månad. 

Tappat stor del av försäljningen

– Även ett vanligt år behöver december vara vår starkaste försäljningsmånad för att ta oss förbi januari och februari. Men vi märker ju också att det ekonomiska läget påverkar företag och privatpersoner, de håller i sina slantar. 

I november tappade Mat- och chokladstudion 25 procent av sin försäljning. Skulle det samma ske i december så kommer det att bli tufft. 

– Den västa tiden har inte kommit. Vi behöver pengarna nu. Stödet hade gjort att vi hade fått huvudet ovanför vattenytan. Det känns inte kul att behöva ge någon en uppsägning i julklapp.

Skidanläggningen kan inte öppna – elen är för dyr

”Det är ett oerhört tråkigt besked”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.