Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kompromissen om Löfven kan rädda Liberalerna

PRESSAD. Liberalernas partiledare Jan Björklund är beredd att bilda regering med Socialdemokraterna, men möter hårt motstånd internt i partiet.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Jan Björklund är beredd att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – men han har bara halva partiet med sig.

Den interna striden kan därför sluta med en kompromiss om Löfven – att L går i opposition och lägger ned sina röster i kommande statsministeromröstningar, enligt flera initierade bedömare.

– Man försöker hitta en kompromiss som alla kan leva med, säger statsvetaren Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Krismötena har avlöst varandra inom Liberalerna de senaste dagarna – men splittringen består, erfar Expressen. Partiledaren Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm, som båda förespråkat ett närmande till Socialdemokraterna, möter fortsatt hårt motstånd.

– Partiet är delat på mitten i frågan om hur man ska förhålla sig till regeringsfrågan, konstaterar statsvetaren Svend Dahl, som har god insyn i Liberalernas inre liv.

Valet står mellan Ulf Kristersson, som måste ha stöd av SD, eller Stefan Löfven, som tar stöd av V.

Bland dem som internt argumenterat mot ett samarbete med S finns riksdagsledamöterna Johan Pehrsson, Gulan Avci, Robert Hannah, Mats Persson och Roger Haddad, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Ulf Kristersson.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt säger nu L-profilen Eva Flyborg, riksdagsledamot mellan 1994-2014 och tidigare partiets näringspolitiska och energipolitiska talesperson, till Expressen:

– Jag anser att vi skall göra allt vi kan för att se till att Alliansens politik är den som skall leda Sverige framöver. Vi är i stort behov av reformer på ett antal områden och varje dag det dröjer med regeringsbildningen är en förlorad dag för Sverige. Våra väljare förväntar sig allianspolitik, inte mer socialdemokratisk eller miljöpartistisk politik. Ulf Kristersson är min statsminister.

På Jan Björklunds sida i riksdagsgruppen återfinns bland andra partisekreteraren Maria Arnholm, som i början av 1990-talet var chef för dåvarande socialministern och partiledaren Bengt Westerbergs stab, och den nuvarande gruppledaren i riksdagen, Christer Nylander.

L-källa: ”Partiet riskerar att sprängas”

– Partiet riskerar att sprängas inifrån oavsett vilken falang som vinner. Jan Björklund är oerhört pressad nu, säger en källa.

En annan uppgiftslämnare med insyn hävdar å andra sidan att Jan Björklund och Maria Arnholm har starkt stöd i partiorganisationen för den linje som innebär att SD inte ges något inflytande. 

Maria Arnholm ska internt ha deklarerat att hon ska ha ”enskilda samtal” med samtliga ombud inför nästa partiråd.

– Hon har varit stenhård internt och kan nog övertyga en majoritet av ombuden, säger en källa.

Svend Dahl bekräftar bilden av Arnholm som den som varit drivande för att förankra Jan Björklunds vilja att gå vänsterut.

Men den interna krisen inom Liberalerna kan sluta med en kompromiss, enligt Expressens källor.

– Just nu verkar det som att man har enat sig om att Centerpartiet får bestämma, och sedan kommer Liberalerna att anpassa sig efter det, hävdar en uppgiftslämnare. 

Liberalerna kan anpassa sig efter C och Annie Lööf.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Svend Dahl: "Troligast att L går i opposition"

Svend Dahl tror på en annan slags kompromiss. 

– Det troligaste är att partiet går i opposition och lägger ner sina röster. På så sätt skjuter de ut sig ur processen, säger han.

Om Centerpartiet agerar likadant vinner Stefan Löfven statsministeromröstningen nästa vecka.

Oavsett vad som nu händer lever partiledaren Jan Björklund farligt framöver, enligt Svend Dahl:

– Statsministerfrågan har också blivit en partiledarfråga. Jan Björklund har investerat mycket personligen i detta. Därför är det inte osannolikt att partiledarfrågan kommer att aktualiseras i närtid. Sen om det sker den här veckan eller efter jul, det låter jag vara osagt. 

Enligt Svend Dahl skulle ett samarbete med Socialdemokraterna innebära stora risker. 

– Går man tydligt vänsterut riskerar man att åka ur riksdagen 2022. Liberalerna har borgerligt sinnade väljare och varför skulle de då rösta på ett parti som inte levererar en borgerlig statsminister.

Partrådet kan köra över besluten

Även om både partistyrelsen och riksdagsgruppen skulle enas i en kompromiss är det dock slutligen hos partirådet, det högst beslutande organet de år landsmötet inte sammanträder, som beslutet ligger. Därför kan det helt köra över det som beslutas i exempelvis partistyrelsen – om det ens tas något beslut där, vill säga.

– Partirådet ska fatta beslut om vi ska rösta annat än nej till Stefan Löfven. Det är där beslutet ska tas, säger Adam Alfredsson, pressekreterare i Jan Björklunds stab. 

Flera av Liberalernas länsförbund uppger nu att de den närmsta veckan kommer att besluta hur de tycker att Liberalerna ska rösta i nästa veckas votering om Stefan Löfven. Liberalerna i Kalmar kommer att diskutera frågan på ett möte på onsdag, Liberalerna i Dalarna kommer att ta ställning på fredag och Liberala studenter, som också har en röst vid partirådet, kommer att ta ett beslut i helgen. 

Liberalerna i Södermanland hade ett möte redan på måndagskvällen, men tog inget beslut i frågan. 

– När vi får något att besluta om kommer vi ta ett beslut, men nu finns det inga konkreta förslag för oss att ta ställning till. Vi har sagt från början att vi aldrig kan acceptera att vi går tillsammans med SD eller Vänsterpartiet, säger Göran Hammarlund, ordförande för Liberalerna Sörmland. 

Sedan tidigare har bland annat Liberalerna i Skåne gått ut och sagt att de ”starkt tar avstånd” från att stötta en S-regering, medan exempelvis Stockholms och Östergötlands länsförbund varit betydligt mjukare i sin linje gentemot att bilda regering eller att släppa fram Löfven.

Expressen har sökt Jan Björklund, men han avböjer att kommentera.

Så tycker Liberalerna i regeringsfrågan

Partiledningen

Partiledaren Jan Björklund, partisekreteraren Maria Arnholm och gruppledaren Christer Nylander anser alla att partiet ska närma sig Socialdemokraterna. 

Riksdagsgruppen

Partiets riksdagsledamöter är splittrade i regeringsfrågan. Enligt uppgifter till Expressen säger en majoritet i gruppen nej till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, bland dem riksdagsledamöterna Johan Pehrsson, Gulan Avci, Robert Hannah, Mats Persson och Roger Haddad.

L-profiler

Tidigare partiledaren Bengt Westerberg har öppet argumenterat för en regeringskoalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Tidigare partiledaren Maria Leissner har motsatt sig en M-ledd regering som behöver stöd av SD. Tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni säger nej till S-samarbete.

Distriktsförbunden

Skåne: Ett av de starkaste förbunden. Har beslutat att man ”starkt tar avstånd” från att stötta en socialdemokratisk regering.

Östergötland: Är öppna att förhandla med S men säger att det krävs att de får igenom väldigt mycket politik i så fall. 

Stockholm: Uppger att ”den enda dörr som är stängd ska vara den mot SD”.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.