Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kompanjoner - nu gör vännen som Nuder

Curt Malmborg lyfter full "ministerpension" - samtidigt som han samlar miljonintäkter i sitt företag. Precis som Pär Nuder, som undviker Expressens frågor.
Foto: Christer Järeslätt, Roger Vikström

Härvan av före detta S-tungviktare som samlar miljoner på hög i bolag för att kunna ta ut specialpensioner växer nu.

Expressen kan i dag avslöja att en av Pär Nuders kompanjoner - ex-generaldirektören och statsekreteraren Curt Malmborg - också samlar miljonintäkter i sitt företag samtidigt som han lyfter full "ministerpension".

- Jag har inte tagit ut någon lön från företaget, försvarar Malmborg det faktum att han lyft 66 762 kronor/månad från staten.

När Pär Nuder var finansminister hette hans två närmaste statssekreterare Curt Malmborg och Sten Olsson. På regeringskansliet var Malmborg och Olsson kända som Nuders torpeder och två riktigt tunga makthavare i kulisserna.

Enligt Makthavare.se firar Malmborg och Nuder också semester tillsammans.

Curt Malmborg utsågs året före S-valförlusten 2006 till general­direktör för försäkringskassan. Alliansen dundrade mot utnämningen och kallade den för svågerpolitik.

Generös pension

Två år efter alliansens val­seger lämnade Curt Malmborg sitt general­direktörsjobb, men S-utnämningen gjorde att han fick en generös pension. Han kunde tillgodoräkna sig tiden som statssekreterare på finans­departementet och fick därför samma pensions­villkor som en minister.

Curt Malmborg, som nu blivit 61 år gammal, kvitterar därför ut 66 762 kronor i månaden i pension fram till pensions­dagen vid 65 års ålder. Han har inga krav på sig att skaffa ett annat arbete och Malmborg har uppgett att han inte har några inkomster vilket gett honom full pension.

Men Expressens gransk­ning visar att han precis som Nuder samlat pengar på hög i ett bolag.

Kontor hos Nuder

Malmborg har haft en kontorsplats hos Pär Nuder och Sten Olsson på Birger Jarlsgatan i Stockholm ett stenkast från Stureplan. De tre rådgivarkompanjonerna har varsitt företag där de inte sticker under stol med att de nu utnyttjar sin politikerkarriär för att tjäna stora pengar.

Sten Olsson skriver i sin verksamhetsbeskrivning:

"Företaget arbetar också med affärsförhandlingar och uppdrag i fastighets ­ relaterade projekt där samhällskontakter och kunskap om infrastrukturfrågor och planprocesser har stor betydelse."

Curt Malmborg om sin verksamhet:

"Bolaget ska bedriva rådgivning och uppdrags ­ verksamhet inom organisation, förvaltning och politik."

Olsson drog in fyra miljoner kronor enligt det senaste bok­slutet och i Nuders rådgivningsbolag flöt det in drygt 14 miljoner. Malmborg har inte kommit med sitt första bokslut, men hans momsinbetalningar indikerar att han fakturerat närmare en miljon kronor för sina tjänster.

Okänd intäkt

När Expressen når Curt Malmborg säger han sig inte veta hur stora intäkter han haft, men uppger att han inte lämnat några felaktiga uppgifter för att få full pension.

- Jag har inte tagit ut någon lön från företaget. Det är ett nystartat bolag med en osäker framtid. Den dag jag tar ut lön från före­taget påverkar det min pension, säger Malmborg.

Han har i huvudsak haft konsult­uppdrag för Sundbybergs kommun. Även Pär Nuder arbetar för Sundbyberg som ord­förande i kommunens förvaltningsbolag.

Nuder, miljonintäkterna och pensionen

• Pär Nuder har rätt till ministerpension efter sin tid i regeringen trots att han bara är 49 år gammal.

• Under de två senaste åren har han kvitterat ut sammanlagt 296 000 kronor från staten i statsrådspension. Under 2011 fick han 6 712 kr/mån i pension efter att inkomster från styrelseuppdrag räknats av.

• Samtidigt har han samlat miljoner på hög i sina rådgivningsbolag. Bara under det senaste året har han fakturerat 14,1 miljoner kronor.

• Han har inte tagit ut någon lön från rådgivningsföretagen. Om han gjort det hade hans pension minskat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.