Foto: / SKISTAR VEMDALEN
 Foto: / SKISTAR VEMDALEN

Kommuntoppar åkte på semester för skattepengar

Publicerad

Ledningsgruppen i Ekerö kommun reste till Vemdalen för konferens med skidsemester.

Med spa, vesseltur och middag med alkohol på programmet landade kostnaden på 14 000 kronor per person, visar en granskning som Aftonbladet har gjort.

Samtidigt har kommundirektör Lars Hortlund tagit ut full arbetsvecka på Rivieran där han har besökt en mässa som varar i tre dagar.

Under förra året spenderade Ekerö kommun 6,9 miljoner kronor på konferenser och kurser.

En del av de pengarna användes när kommundirektör Lars Hortlund och kommunens ledningsgrupp åkte på konferensresa till skidresorten Vemdalen.

På resan chartrades en egen buss och på plats bodde man under fyra dagar på det dyraste hotellet i byn - Storhogna Högfjällshotell & Spa, rapporterar Aftonbladet.

Under en middag betalade Ekerös skattebetalare champagne till ledningsgruppen i samband med en middag. Flaskan, en NV Excellence Brut Gosset, kostade 650 kronor. Till maten beställdes sedan vin för närmare 9 000 kronor.

Kommundirektör tog ut arbetsvecka på Rivieran

Följande dag ägnades helt åt turism, enligt programmet. Exempel på aktiviteter var att åka skidor, bada i hotellets spa eller åka med hotellets snövessla.

Lars Hortlund har sedan 2007 årligen besökt fastighetsmässan Mipim i Cannes. I år varade mässan under tre dagar, men Hortlund har satt ut arbetstid för en full arbetsvecka. I samband med resan har han också tagit ut en semestervecka i Cannes, där han äger ett hus.

– Jag kan inte komma samma dag. Hyra bil. Åka upp till huset. Öppna det och göra i ordning så jag kan bo där. Utan då behöver jag en extra dag. Den dagen är ju inte en arbetsdag. Det är en resdag, men det ingår i arbetet för att det här upplägget ska funka.

Tio månader efter skidresan åkte ledningsgruppen på konferens med övernattning till 1600-talsherrgården Skytteholm. Notan för konferensen landade på 78 184 kronor.

Direktören: "Dukat för ledningsgruppen"

På Facebook har kommundirektören laddat upp en bild med kommentaren:

"Dukat för ledningsgruppen"

"Jaha ja, nu ska kråset smörjas", svarade Ekerös förra kommunalråd Pierre Carpelan.

"Så funkar det till vardags på kommunal nivå", kommenterade en tredje person.

Ekerös informationschef Johan Elfver säger att man "gjorde valet" att ha ledningskonferens på en skidort.

– Här planerade vi för kommande budget 2017, 2018 och 2019. Det är sånt som vi inte hinner jobba med.

På frågan om varför ledningsgruppen måste dricka alkohol på sina konferenser svarar Elfver:

– Nja, det spelar ju ingen roll utan så länge det stämmer överens med de interna regler vi har för att bjuda på någon form av alkohol i anslutning till middag, säger han till Aftonbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag