Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunpolitikern deltog i aggressiva aktionen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Spansk deltog i den högerextrema gruppering som drog fram i Stockholm natten mot lördag. Mannen på bilden till vänster är tagen under oroligheterna men visar inte Daniel Spansk.
Foto: Scanpix/Expo

En grupp bestående av bland annat personer med kopplingar till fotbollsfirmor och högerextrema organisationer rörde sig i fredags kväll på ett antal platser i Stockholm.

En av de deltagande var den folkvalde kommunpolitikern Daniel Spansk, enligt tidsskriften Expo.

Enligt Expo ska flera personer från högerextrema grupperingar tillsammans med fotobollshuliganer begett sig till förorter i södra Stockholm.

De kallade sig själva för ett "medborgargardet" och enligt dem själva var de ute efter att skipa rättvisa efter den senaste veckan av oroligheter i Stockholmsområdet.

Gruppen ska ha samordnats via ett internetforum och under flera timmar på lördagskvällen rörde de sig i Stockholm. Gruppens närvaro drog flera gånger under kvällen uppmärksamheten till sig, bland annat från polisen.

En av de som deltog ska ha varit kommunpolitikern Daniel Spansk som sitter i Nykvarns kommunfullmäktige. Enligt Expo valdes han in för Nationaldemokraternas räkning, men uppges nu representera högerextrema Svenskarnas Parti, som är sprunget ur Nationalsocialistisk front.

Lämnade ND

Expressen har tidigare berättat om hur Svenskarnas parti lockade över Daniel Spansk till partiet efter att han suttit som politisk vilde i Nykvarns kommunfullmäktige.

– Jag lämnade ND för något år sen. Sedan dess har jag betraktat den nationalistiska rörelsen utifrån och undrat vart jag ska ta vägen.

Enligt sociala medier ska grupperingen samlas på lördagskvällen för nya aktioner men vill inte uppge samlingsplats på grund av risk för att polisen ska komma dit.

Expressen.se har sökt Daniel Spansk för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.