Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunpolitiker hade valpar i bur – trots varning

En hund, fem hundvalpar och en katt hölls i en transportbur på mannens gräsmatta enligt länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen
En socialdemokratisk kommunpolitiker i Västernorrland höll hundar och en katt i en transportbur i trädgården – trots att han varnats av länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen

En socialdemokratisk kommunpolitiker i norra Sverige höll hundar och en katt i en transportbur i trädgården – trots att han varnats av länsstyrelsen. 

Nu beslutar länsstyrelsen att mannen förbjuds att ha hundar och katter i bur. 

– Vi hoppas innerligt att han inte gör om det i fortsättningen, säger länsveterinären i det aktuella länet.

Det var i mitten på maj som länsstyrelsen upptäckte att mannen höll två hundar inburade i en hästtransport. 

Trots att en anhörig till mannen försäkrade att hundarna rastades under dagen skickade länsstyrelsen ett brev där mannen informerades om att hundar inte får hållas i bur. 

Hundvalpar och katt i bur

Men då en ytterligare kontroll gjordes i mitten på juli gjorde länsstyrelsens handläggare ännu en upptäckt: En hund, fem hundvalpar och en katt hölls i en transportbur på mannens gräsmatta. 

Mannen, som är verksam inom kommunpolitiken, förklarade att djuren endast placerades i buren då han tillfälligt åkte bort. 

En socialdemokratisk kommunpolitiker i Västernorrland höll hundar och en katt i en transportbur i trädgården – trots att han varnats av länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen

Hundar får inte förvaras i bur

Länsstyrelsen skriver i beslutet att mannens tillsyn och kunskap inte är tillräcklig, och att det är djurägarens skyldighet att vidta åtgärder. 

Enligt jordbruksverkets föreskrifter får hundar inte förvaras i bur, förutom till exempel vid transport, utställningar eller jakt. 

Problemet med att ha hundar eller katter i bur är att de inte kan röra sig fritt eller reglera sin kroppstemperatur, förklarar länsveterinären.

– Det är inte alla människor som vet om att det råder burförbud för hundar och katter. Vi vill informera människor att detta inte är tillåtet. 

 

LÄS MER: Åtta populära hundraser

 

"Folk vet inte att det inte är tillåtet"

Hon betonar att djuren i det aktuella fallet inte verkade "obekväma med varandra". 

– Jag tror att det här är ett problem som är vanligare än vi egentligen kommer på. Det är för att folk inte vet om att det inte är tillåtet, fortsätter veterinären.

Om mannen fortsätter att bryta mot föreskrifterna kan länsstyrelsen komma att fatta ett beslut med vite, säger länsveterinären.

Expressen har sökt mannen för en kommentar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!