Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunernas veto stoppar vindkraftverk

Foto: Lasse Svensson

Kommunerna har rätt att säga nej till nya vindkraftverk, vilket har stoppat minst 100 nya projekt, enligt Svensk vindenergi.

Men trots det vill inte IT - och energiminister Anna-Karin Hatt, C, slopa vetorätten.

– Långsiktigt tror inte jag att lösningen är att frånta människor lokalt möjligheten att säga sina åsikter, säger Hatt i "Ekots lördagsintervju".

Sedan år 2009 har kommuner möjlighet att säga nej till nya vindkraftsbyggen. Enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk vindenergi gjorde för ett och ett halvt år sedan har minst 100 byggprojekt stoppats på grund av vetot.

Anna-Karin Hatt ser ingen anledning till att slopa vetot.

– Vi har inga planer inom alliansen att avskaffa vetot. Tvärtom finns det kommunala självstyret och det är väldigt viktigt att värna det. Men sedan är det klart att om man ska kunna få ett lokalt stöd och som vindkraftsbolag etablera sig starkt i en kommun måste man ha en bra dialog både med ortsbefolkningen och med kommunpolitikerna som finns, säger ministern i "Ekots lördagsintervju".

Anna-Karin Hatt påpekar i stället att vindkraften i Sverige växer stort.

– Långsiktigt tror inte jag att lösningen är att frånta människor lokalt möjligheten att säga sina åsikter. Ska vi få ett långsiktigt stöd för olika energikällor, i det här fallet vindkraften, måste vägen vara dialog, säger Hatt i "Ekots lördagsintervju".

Annika Helker Lundström, vd för Svensk vindenergi, reagerar på Hatts uttalande.

– Jag tycker att det är mycket märklig för det är inte rättsäkert för företag och näringslivet med sådana villkor, oavsett om det handlar om vindkraft. Regeringen borde säkerhetsställa att de villkoren företagare arbetar under är rättssäkra. Vi vill inte att det kommunala självstyrandet ska minska, därför föreslår vi att man går tillbaka till den gamla bygglovsplikten som fanns innan förändringen, säger hon till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.