Kommunernas syn på flyktingmottagandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en intervju med Sydsvenskan berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, att regeringen förbereder ett lagförslag som ska tvinga kommuner att ta emot flyktingar.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Boel Godner, S, kommunalråd i Södertälje kommun:– Det är ett strålande förslag.
Foto: Christian Örnberg
Anders Berngarn, M, kommunalråd i skånska Lomma:– Vi tar gärna emot fler, men vi måste också ha hjälp att lösa hur vi ska göra. Då tror man ofta att det är som i övriga Sverige. Men Lomma är en av de minsta kommunerna till ytan sett, vi äger ingen mark, säger han.
Foto: Tomas Leprince

Flera kommuner med i dagsläget lågt flyktingmottagande ställer sig skeptiska till ett tvingande lagförslag.

Det efter att Ylva Johansson, S, uppgett i Sydsvenskan att regeringen förbereder ett sådant.

– Min uppfattning är att jag tror att det är mycket bättre att styra genom morot än genom piska, säger Olle Reichenberg, M, kommunalråd i Danderyds kommun utanför Stockholm.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, uppger i en intervju med Sydsvenskan att regeringen förbereder ett lagförslag som ska tvinga kommuner att ta emot flyktingar för att utjämna fördelningen.

Förslaget som regeringens samordnare börjat förbereda går ut att på att kommuner åläggs att bygga upp en beredskap för att ta emot flyktingar, genom att ordna bostad, skola och svenskundervisning.

När TT pratar med Johansson senare under dagen säger hon dock att ett tvingande förslag inte är på gång för tillfället - men att regeringen arbetar med frågan.

– Vi har inte satt ner foten i frågan, säger hon till TT.

"Strålande förslag"

Boel Godner, S, är kommunalråd i Södertälje kommun – en av de kommuner i landet som tar emot flest flyktingar i dagsläget – välkomnar en sådan lag om det blir aktuellt.

– Det är ett strålande förslag. Att flyktingmottagandet ska bli bättre och värdigare i Sverige kräver att alla kommuner tar ett gemensamt ansvar. Det har vi drivit länge, säger hon.

Men flera av de kommuner som enligt statistiken tar emot minst flyktingar ställer sig skeptiska till en eventuell tvingande lag.

Lars Lindgren, M, kommunalråd i Vaxholm utanför Stockholm:

– Många kommuner, precis som Vaxholm, som inte sitter på några stora bestånd av tomma hyreslängor – vi har inte en enda lägenhet överhuvudtaget och det är det som är vårt problem.

"Gör det enkelt för sig"

Lars Lindgren säger att han förstår bakgrunden till förslaget – att de närmaste fem åren väntas närmare 400 000 asylsökande, enligt Migrationsverkets nya prognos.

Men han är tveksam till att en lagstiftning är rätt.

– Det här är en nationell frågeställning. Jag tycker att staten gör det enkelt för sig genom att skicka över det här genom en lagstiftning för kommunerna, säger Lars Lindgren.

Han menar att det för Vaxholms del inte skulle göra någon skillnad, så länge det inte finns utrymme i kommunen.

De har i nuläget sagt att de ska projektera för hundra nya hyresrätter under nuvarande mandatperiod:

– Enligt lagstiftning får vi sitta och vänta i fyra, fem år innan vi har fått detaljplaner och upphandlingar på boenden. Då blir det ingen effekt av en sådan lag i kommuner som sitter i vår situation.

"Parametrar som uppmuntrar"

Olle Reichenberg, kommunalråd i Danderyd säger att han snarare tror på ett belöningssystem för kommuner.

– En sak man borde kunna använda sig av är det kommunala utdelningssystemet. Det vill säga att ha en parameter i det som uppmuntrar kommuner att ta emot ett ökat antal flyktingar, säger han.

Han menar att Danderyd tillmötesgår de krav som kommer från länsstyrelsen i Stockholm och från Migrationsverket.

– Nu kommer vi på vårt nästa kommunfullmäktige att behandla ett ärende som innebär att vi i princip fördubblar antalet flyktingar från innevarande år, säger Reichenberg.

Hur menar du att man ska lösa fördelningen i kommunerna, när vissa tar emot långt fler än andra?

– Det är inte bara en fråga om vilka kommuner som tar emot. Det är också frågan om hur de nyanlända själva rör sig. I Stockholmstrakten är det kanske ofta Botkyrka eller Södertälje, för att man där kanske har släktingar, vänner eller landsmän så att man tycker att det är tryggt att bo i närheten. Vi vill inte heller ha någon kommunarrest.

"Tar gärna emot fler"

Anders Berngarn, M, är kommunalråd i skånska Lomma. Även där ligger mottagandet lågt i förhållande till övriga landet.

– Vi tar gärna emot fler, men vi måste också ha hjälp att lösa hur vi ska göra. Då tror man ofta att det är som i övriga Sverige. Men Lomma är en av de minsta kommunerna till ytan sett, vi äger ingen mark, säger han.

– Kommer regeringen med ett tvingande lagkrav att vi ska ta x antal flyktingar, då får också staten hjälpa till och expropriera mark.

Boel Godner i Södertälje anser att frågan om mark och bostäder inte ska vara aktuellt:

– Man ska inte kunna skylla på att det inte finns mark eller bostäder i kommunen, medan vi har det systemet där tusentals förutsätts kunna tas emot i Södertälje till exempel, säger hon och fortsätter:

– Vi är ett humanitärt land som ger skydd till människor som flyr från krig. Då behöver hela Sverige hjälpas åt för att det ska bli en så bra start som möjligt.  Det ska nog gå att upplåta några bostäder i varje kommun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.