Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunernas plan för att stoppa asylsökande

Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Från årsskiftet infördes nya regler i lagen om enskilt boende.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Flera kommuner vill införa regler som innebär att asylsökande som flyttar dit förlorar sin dagersättning.

– För att vi ska kunna fullgöra vårt integrationsuppdrag, så behöver vi ett andrum i själva mottagandet, säger liberalen Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, till Sveriges Radio.

I höstas listade regeringen 32 kommuner med socialt utsatta områden som får göra undantag från EBO-lagen, lagen om enskilt boende.

Lagen som ger asylsökande rätt att på egen hand ordna boende var de vill under asyltiden ändrades nyligen. De av regeringen listade kommunerna får peka ut vissa områden. Om de asylsökande väljer att flytta till dessa mister de sin dagsersättning. Syftet med regelverket är att förbättra integrationen genom att asylsökanden bosätter sig i mindre utsatta områden.

EBO-LAGEN

Vad: EBO-lagen, lagen om eget boende, var en nyhet när LMA (Lagen om mottagande av asylsökande) utfärdades 1994. 

Innebörd: Lagen innebär att Migrationsverket lämnar bistånd även om den asylsökande inte vill utnyttja en erbjuden plats på en förläggning, utan i stället skaffar eget boende. Detta gäller främst dagersättning. 

Ändring: Från årsskiftet kommer möjligheten att ordna med eget boende begränsas i ett antal kommuner. Den asylsökande som vill flytta till ett socioekonomiskt utsatt område kommer därmed att mista sin dagersättning.

Kommuner gör undantag 

Sveriges radio rapporterar nu att flera kommuner kommer att undanta hela kommunen från EBO-lagen. En av dem är Landskrona.

– Landskrona är ju en av de städer som har tagit emot ett stort, kanske ett oproportionerligt stort, ansvar för den nationella migrationspolitiken. Och för att vi ska kunna fullgöra vårt integrationsuppdrag, så behöver vi ett andrum i själva mottagandet, säger liberalen Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, till SR.  

Landskrona har redan tagit beslut i frågan. Andra kommuner som planerar att göra samma sak är Kristianstad, Helsingborg och Katrineholm, enligt SR.

Centerpartiet och Miljöpartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna och Liberalerna står bakom det nya regelverket, tycker det är att missbruka lagstiftningen.

– Jag tror att det skulle urholka systemet med EBO om många av landets stora kommuner, som är en del av de 32, skulle börja undanta hela kommunen, säger Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, till SR.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill avskaffa EBO-lagen.

– EBO har skapat en extrem segregation. Jag såg det här redan som socialborgarråd för tio år sedan, och ville avskaffa det redan då, sa M-ledaren Ulf Kristersson på en pressträff i höstas.

Socialdemokraternas kommunalråd i Södertälje Boel Godner har också länge velat se att lagen avskaffas.

– Detta påverkar Sverige extremt dåligt. Det är viktigt att ett mottagande sker på ett ordnat sätt: att du blir kontrollerad, får lära dig om Sverige och så småningom får en bostad i ett område där barnen kan gå i skolan med många svenska barn. Så blir det inte med EBO-lagen, har hon tidigare sagt till Expressen.


”Vi ser stora problem med utanförskap”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.