Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunerna har gett upp – vill själva ha hand om polisen

Anders W Jonsson (C), vice ordförande för Centerpartiet. på C-stämman i Malmö.
Christian Ottosson (C), gruppledare och kommunalråd i Huddinge kommun. .

Kommunpolitiker ute i landet har inte sett några poliser på länge – och vill nu få sköta det själva.

– Vi ser inte i dag att polisen eller organisationen har förmågan att uppfylla den ambition som Dan Eliasson säger att han har, säger Christian Ottosson (C), gruppledare och kommunalråd i Huddinge kommun. 

Borde polisen bli en kommunal fråga?

Flera kommunpolitiker höjer nu sina röster i frågan om bristen på poliser. För att säkra upp med tillräckligt många poliser vill de nu att det ska bli en kommunal fråga. Det framgick under Centerpartiets stämma i Malmö på lördagen. 

– Man förmår inte att hantera det lokala och vi vill ha en polisiär närvaro. Detta skulle bli ett komplemment, för många av oss kommunpolitiker ser ingen annan lösning. Just nu är det ett 20-tal kommuner som står bakom det här förslaget, säger Christian Ottosson, gruppledare och kommunalråd i Huddinge kommun. 

 

LÄS ÄVEN: Centerpartister vill se Annie Lööf som statsministerkandidat 

 

Han menar att det finns en stor besvikelse över det bristande antalet på poliser ute i kommunerna. 

– Det har varit så i många år, och vi ser inte att polisen eller organisationen har förmågan att uppfylla den ambition som Dan Eliasson säger att han har. 

Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Har inget mandat att ordna med egna poliser

Som det är i dag får kommunerna gå in med ordningsvakter och annat vid behov, men har alltså inget mandat att ordna med egna poliser. 

Kommunpolitiker ute i landet har inte sett några poliser på länge – och vill nu få sköta det själva.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

På stämman i Malmö på lördagen fick kommunerna som föreslog detta dock inte något gehör, och det beslutades i stället att kommunala poliser inte är en fråga som Centerpartiet står bakom på central nivå. Men Anders W Jonsson (C), vice ordförande för Centerpartiet, har förståelse för frustrationen. 

 

LÄS ÄVEN: Högsta stöder för Centerpartiet på 27 år 

 

– Jag ser det som ett uttryck för den desperation man känner runtom i Sverige, inte bara i glesbygd utan också i de utanförskapsområden vi har. Det är ett tecken på att de är uppgivna. Att de inte längre tror på staten eller att rikspolischefen kommer att driva igenom detta, säger han. 

Vad vill ni göra för att lösa detta problem på riksnivå då? 

– Det handlar dels om resurser att vi utbildar fler, men det handlar också om lönefrågor och inte minst en prioritering från polisledningens sida. Poliser måste finnas i hela Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.