Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommuner sämst på att efterleva GDPR

Foto: TT NYHETSBYRÅN

En stor del av Sveriges privata och offentliga verksamheter misslyckas med att följa dataskyddsförordningen (GDPR) enligt Datainspektionens första nationella integritetsrapport.

Rapportern kommer ett år efter att förordningen började gälla i Sverige och övriga Europa och har följt upp arbetet med att införa det nya regelverket.

Bara hälften av svenska företag och myndigheter arbetar kontinuerligt och systematiskt med dataskydd, visar resultatet. Sämst går det för kommuner och landsting, men även hotell- och restaurangbranschen har problem med att få till fungerande rutiner och processer.

Företag inom bank- och finansbranschen samt it- och telekombranschen klarar sig bäst. Även privata vård- och omsorgsföretag har i flera avseenden kommit längre än genomsnittet.

Totalt har 3 500 anmälningar om personuppgiftsincidenter kommit in till Datainspektionen det senaste året och av dem beror sex av tio på den mänskliga faktorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.