Kommuner i upprop: Stödet räcker inte till

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fler asylsökande än någonsin väntas komma till Sverige kommande år – något som sätter hårt tryck på vissa kommuner i landet.
Foto: Vadim Ghirda/AP

Flera kommuner är oroliga och kritiska efter Migrationsverkets senaste prognos.

I ett brev till Sveriges kommuner och landsting, SKL, kräver nu 14 kommunstyrelseordföranden i Gävleborg och Västernorrland dialog och stöd.

– Vi som tar emot många flyktingar måste få mer betalt. Det nuvarande stödet räcker inte till, säger Leif Persson, kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal.

I Gävleborg och Västernorrland har 14 kommunstyrelseordföranden gått samman i en skrivelse till medlemsorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting. Detta efter Migrationsverkets prognos att närmare 100 000 flyktingar kommer till Sverige under 2015.

De kräver åtgärder och en jämnare fördelning av mottagandet mellan alla kommuner i Sverige.

– Vi har tagit det här initiativet eftersom att vi måste få till en dialog med Migrationsverket. Vi tar emot väldigt många i en liten kommun och det börjar bli ansträngt. Det finns flera stora kommuner i landet som tar emot väldigt få, säger Ljusdals kommunstyrelseordförande, Leif Persson.

Har ingen kontroll

Han pekar på Migrationsverkets anbudsförfarande, där privata entreprenörer konkurrerar med varandra. Det gör att kommunen inte får veta hur många flyktingar som den ska ta emot, eller när de asylsökande kommer, förrän beslut är fattat.

– Det handlar om boenden som vi inte har kontroll över. Men de här personerna måste ha tillgång till samhällsservice ändå. Vi börjar få dåligt med bostäder och det här börjar bli problem, säger Leif Persson.

Kan det inte vara bra att få in nya potentiella skattebetalare?

– Jo, det har vi inget emot. Men vi har redan nu ansträngd ekonomi och behöver mer medel för att klara av det här.

"Behöver rättas till"

Enligt Migrationsverkets senaste prognos, som presenterades på tisdagen, kommer Sverige nästa år att ta emot 95 000 asylsökande. Det är den högsta siffran någonsin för svensk del.

Regeringen har den 14 november bjudit in alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, till samtal om migrations- och integrationspolitiken, enligt TT. Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) vill framför allt diskutera hur flyktingmottagandet ska fördelas på ett mer rättvist sätt mellan kommunerna.

Han vill bland annat titta på om de kommuner som tar emot många flyktingar ska få mer pengar för att kunna ordna skolgång och annat till nyanlända. Kommuner som inte tar emot flyktingar i dag, ska vara med och betala, säger ministern till TT.

Leif Persson tycker att förslaget låter högst rimligt.

– Vi har tagit emot många flyktingar och ensamkommande barn i flera år. Vi tycker att det här behöver rättas till, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.