Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommuner får bestämma själva om elever ska stanna hemma

Skolverkets rättschef Cecilia Asker ger sina råd hur man ska tänka som förälder.
Drabbade av coronaviruset i Sverige har vårdats isolerat på infektionskliniker.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oron för coronaviruset har spritt sig över hela världen.
Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En del har beslutat – trots Folkhälsomyndighetens riktlinjer – att hålla sina barn hemma.
Foto: Claudio Bresciani/TT / Claudio Bresciani/TT
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Shutterstock
Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Lena Katarina Johansson / Folkhälsomyndigheten
Agneta Bodin-Söderström är rekor på Lugnets skola i Hammarby Sjöstad.
Foto: Lugnets skola
1 / 7

Folkhälsomyndighetens besked var tydligt:

Friska barn ska gå i skolan, även om de har besökt coronasmittans högriskområden.

Men efter flera skolors förvirring förtydligar nu myndigheten sina riktlinjer – kommunerna bestämmer själva.

Samtidigt har flera skolor tagit egna beslut och flera har bestämt att elever som varit i riskområden under sportlovet ska stanna hemma under måndagen. 

Professorns oro • Här är bästa och värsta scenarierna

I dag måndag återvänder tiotusentals barn till skolan, efter en veckas sportlov. Men många föräldrar är oroliga för coronavirusets utbredning, och undrar hur de ska göra:

Skicka barnen till skolan eller inte? Hur ska man tänka om man besökt ett riskområde, som Kina, Sydkorea, Iran eller Italien?

Folkhälsomyndigheten har varit tydlig i sina råd:

Alla friska barn ska gå i skolan.

Så säger Folkhälsomyndigheten

”Folkhälsomyndigheten bedömer att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd.”


”Det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning. Inget av de utbrott som vi hittills sett av coronavirus har koppling till skolor eller barn.”


”Det finns heller inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade.”


Källa: Folkhälsomyndigheten 

Skolorna vill att barnen stannar hemma

”Ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan. Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest”, skriver myndigheten i ett informationsblad.

I Staffanstorps kommun har man uppmanat barn som befunnit sig i riskområden att stanna hemma. Och på söndagskvällen gick Lidingö Stad ut med information om att barn och elever får stanna hemma från skolan två veckor efter hemkomst från riskområden, även om barnet inte visar symptom, skriver SVT. 

Stockholm stad uppger vidare att man inte kommer att registrera olovlig frånvaro för de lever som väljer att stanna hemma med anledning av coronaviruset. 

På Stillerska filmgymnasiet på Lidingö håller man stängt hela veckan, och erbjuder i stället distansutbildning. Likaså har grundskolan Lugnets skola i Hammarby Sjöstad bestämt att elever som varit i riskområden under sportlovet ska stanna hemma under måndagen. Totalt rör det sig om tre eller fyra elever som påverkas. 

– Jag har tagit det här beslutet för att jag behöver få mer information. Det kommer att skickas ut mer information till föräldrarna under dagen, säger rektor Agneta Bodin-Söderström

Utöver det har skolkoncernen Academedia krävt en översyn av Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Riktlinjerna ändras: Kommunerna bestämmer

Och efter all oro jobbar nu myndigheten med att ändra sitt informationsblad med rekommendationer till landets skolor, rapporterar Sveriges Radio

– Vi ser över skrivningarna så det inte ska finnas några missförstånd, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Ändringarna kommer bland annat efter önskemål från Skolverket, som efter samtal från flera skolor vill se ett par förtydliganden.

Dels vill myndigheten förtydliga att avsändaren är enbart Folkhälsomyndigheten.

– Det är de som är expertmyndigheten och vi lutar oss mot deras kompetens, säger Cecilia Asker, rättschef på Skolverket.

Dels vill Skolverket förtydliga att det är skolornas huvudmän – kommunen för kommunala skolor, styrelserna för friskolor – som har arbetsmiljö- och arbetsgivaransvaret i skolorna.

– Huvudmannen avgör på vilket sätt elever får eller bör vara frånvarande. Huvudmannen fattar beslut hur man hanterar det, säger Cecilia Asker.

Hon fortsätter:

– Men vi uppmanar huvudmännen att lyssna på Folkhälsomyndigheten och utifrån deras information fatta sina beslut.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/41/

Professorns oro • Här är bästa och värsta scenarierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.