Kommunens uppmaning till boende: Håll er inne

Den 22 januari berättade Max Ekberg, tillfällig räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund, att det inte finns ett akut behov att skydda människor från röken.
”Vindriktningen har en avgörande faktor”, skriver kommunen på sin hemsida.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten har jobbat på platsen sedan slutet av december.
Foto: ALEXANDER MAHMOUD / DN TT NYHETSBYRÅN

I över en månad har det brunnit på soptippen i Kagghamra. 

Nu uppmanar Botkyrka kommunen att barn, gravida och äldre ska hålla sig inomhus – främst när vinden ligger på från det brinnande sopberget. 

”Vindriktningen har en avgörande faktor”, skriver kommunen på sin hemsida. 

Under onsdagen genomförde Botkyrka kommun en mätning för att få reda på vilken effekt röken har på människor, djur och miljö. Nu uppmanas de boende i området att hålla sig inne.
Främst barn, gravida och äldre men också ammande kvinnor och personer med hjärt- och kärlsjukdomar. 

Enligt kommunens hemsida ska allmänheten också se till att hålla dörrar, fönster och ventilationer stängda.

”De första resultaten av mätningarna av partiklar och kväveoxider visar att när vinden ligger på från brandplatsen har ohälsosamma halter av partiklar och måttliga halter av kvävedioxider uppmätts”, skriver kommunen på sin hemsida. 

I nuläget har kommunen även rekommenderat att inte hålla träningar för barn och ungdomar när vindriktningen blåser över idrottsanläggningar. Detsamma gäller uteaktiviteter för barn i skol- och förskoleåldern.

Kommunen hemlighöll kritiska provsvar

I över en månad har räddningstjänsten haft en pågående insats mot rökutvecklingen.

Men det var redan i november som det stora sopberget brann för första gången, och då togs prover av släckvattnet som visade höga halter av allt från arsenik till bly – men det hemlighölls av kommunens miljöförvaltning, något som SVT Nyheter Stockholm kunde avslöja tidigare i veckan. 

– Jag har aldrig varit så arg under mina tio år som kommunalråd som jag var i går, när jag insåg att jag inte fått det underlag jag behöver för att kunna fatta beslut, säger kommunstyrelsen ordförande Ebba Östlin (S) gällande förvaltningens mörkläggning. 

I över en månad har det enorma sopberget i Kagghamra varit i brand. De boende andas varje dag in den giftiga röken och vissa har flera gånger valt att evakuera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.