Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunens desperation: Betalar själva för berget

Under hösten 2021 framkom att miljöfarligt avfall misstänktess vara nergrävt under 20 000 balar.

Företaget Think Pink dumpade 25 000 ton farligt avfall i Skultuna.

Nu har kommunen beslutat sig för att forsla bort det.

Kostnaden: 42 miljoner.

– Det känns förjävligt, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

Det var 2020 som koncernen Think Pink började uppmärksammas för de växande sopbergen som ingen tog hand om.

Förundersökningen om grovt miljöbrott pågår fortfarande mot företagens före detta ägare. De nekar till brott, och entreprenören Bella Nilssons advokat Thomas Bodström har varit mycket kritisk mot utredningen.

Ett av de stora områdena med avfall finns i Skultuna utanför Västerås.

Här bedöms 25 000 ton byggavfall ha lagrats. Kommunen trodde att de skulle lagra mindre mängder, och ingen prövning behövdes.

Nu har kommunfullmäktige bestämt sig för att forsla bort soporna från tomten som ligger precis intill Svartån, vilket VLT var först med att rapportera.

De avsätter 42 miljoner för arbetet, och såg ingen annan utväg i nuläget.

– Det är stora sophögar som allmänheten och vi ser som en stor risk. Man har ju gjort mätningar som visar att det finns förhöjda värden av PFAS och annat, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

Skattebetalarna står för notan

Det är oklart när det kan ske, och vem som kommer att göra det.

– Det är 42 miljoner i ett första steg, det är inte all sanering, utan bortförsel av det som ligger ovan jord. Vi vet inte om vi kan få tillbaka pengar av konkursbolaget. Det pågår ju processer kring det, men i värsta fall är det ju skattebetalarna som får stå för notan.

Irene Hagström (M), som sitter i kommundelsnämnden i Skultuna, är lättad över att det nu har hänt något i frågan.

– Skultuna-borna hade inte fått någon information innan företaget kom och började dumpa avfallet här. Så vi såg ju bara högarna växa och växa, och växa.

Konkursboet hade friköpt maken, och har tidigare svarat VLT att det inte finns medel inom konkursboet att flytta och ta hand om avfallet.

– Man har fått någon slags beräkning tillsammans med Vafab och Mälarenergi på att det skulle kunna kosta över 40 miljoner. Men det skulle inte förvåna mig om det kommer att kosta mycket, mycket mer. Och det är ju förfärligt tycker jag. Det skulle kunna ha gått till bättre saker, säger Irene Hagström.


Ur arkivet:

Under 2020 kunde Expressen avslöja nya detaljer i återvinningsskandalen kring "Queen of Trash".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.