Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen vill kunna ge tiggare böter – om de saknar tillstånd

Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) i debatt inför EU-valet.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det handlar om att ingen i Sverige eller Europa ska behöva tigga för att klara sin försörjning”, säger Lars Stjernkvist (S). Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att Eskilstuna infört tillståndskrav på att få tigga pengar tar nu flera kommuner efter. 

På måndagen stod det klart att den politiska majoriteten i Norrköping vill göra samma sak. 

– Det handlar om att ingen i Sverige eller Europa ska behöva tigga för att klara sin försörjning, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) till Norrköpings Tidningar.

Den 1 augusti i år införde Eskilstuna som första kommun i landet ett krav om tillstånd för att få tigga på vissa platser i staden. 

– Har man inget tillstånd är det brott mot ordningslagen och straffet är böter, sa kommunpolisen Thomas Bergqvist till SVT Nyheter Sörmland när det infördes. 

Nu vill den politiska majoriteten i Norrköping, som efter fjolårets val består av Social­demokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna göra samma sak, skriver Norrköpings Tidningar

Majoritetens hållning i frågan stod klart på måndagen, efter att kommunstyrelsen haft sitt första sammanträdande efter sommaren. 

– Det är en svår fråga. Jag har fått väldigt starka reaktioner i dag och diskussionen i kommunstyrelsen var intensiv och tog lång tid, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) till Norrköpings Tidningar. 

I ett förslag till beslut skriver de att de dock vill se hur det går i Eskilstuna först, för att avvakta effekterna och för att kunna få hjälp att ta fram ett underlag till beslut. 

Stjernqvist: ”Kan få kontakt”

Den enda långsiktiga lösningen på att få ett slut på tiggeri är, enligt Stjernqvist, att sätta press på hemkommunerna. Och för att kunna göra det krävs att kommunerna vet vilka tiggarna är.

– En registrering gör att vi kan få kontakt med människor som det är oerhört svårt att etablera kontakt med, säger han till Norrköpings Tidningar. 

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna i kommunen är kritiska. 

– Vi är helt mot det här förslaget, det är ett förslag till tiggeriförbud som angriper fattiga människor och jag är förvånad att Socialdemokraterna i Norrköping gör gemensam sak med SD, säger Nicklas Lundström, oppositionsråd för Vänsterpartiet, till Norrköpings Tidningar. 

I ”Eskilstuna-modellen”, som alltså Norrköping nu sneglar på, kostar tillståndet för tiggeri 250 kronor. På måndagen, drygt två veckor efter införandet, hade tio personer ansökt om tillstånd hos polismyndigheten, skriver SVT Sörmland. Åtta av ansökningarna hade vid lunchtid på måndagen blivit beviljade. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.