Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen vill ge jobb till IS-krigare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
IS-styrkor i Syrien.
Foto: AP
Kommunalrådet Rasmus Persson (C).
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.
Foto: Izabelle Nordfjell

IS-krigare som återvänder till Örebro kommun ska få psykologhjälp.

Och inte bara det: Tvärsnytt avslöjar nu att kommunledningen diskuterar att ge dem jobb.

– Det ger en väldigt upp- och nervänd signal, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

IS-krigare som återvänder till Örebro ska erbjudas hjälp av psykolog. Det har kommunledningen bestämt. Återvändarna förmodas ha traumatiska upplevelser bakom sig och det är här kommunen vill hjälpa till.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C) till SVT:s "Tvärsnytt".

Man vill också erbjuda exkrigarna jobb i kommunen. Satsningen ska motverka utanförskap, som Örebropolitikerna anser är en grund för att delta i striderna i Irak och Syrien.

Experten positiv

Terrorexperten Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och ansvarig för EU:s arbete i frågan, tycker att Örebro gör rätt.

– De som är kritiska är helt ute och cyklar, säger han till Expressen och forsätter:

– De vet inte hur förebyggande arbete fungerar. Det här handlar om att ge de här personerna en struktur. Få dem tillbaka i normaliteten, i stället för att de rekryterar och radikaliserar andra ungdomar. Ett förebyggande arbete så att de inte återfaller i sin våldsbejakande verksamhet. Om man inte har ett förebyggande arbete, det är då det kan bli katastrofala följder.

Andra är kritiska.

"Tvärsnytt" rapporterar att flera personer valt att flytta från stadsdelen Vivalla efter att det blivit känt att två personer därifrån stupat i norra Irak. Invånarna är helt enkelt rädda för att ha en granne som sympatiserar med IS.

"Skapar omvända incitament"

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är kritisk till Örebro kommuns sätt att använda kommunala pengar.

– Tanken går till de gamla "värstingresorna" och liknande kommunala program. Problemet är att det skapar omvända incitament. Frågan som kommunen borde ställa sig är: Om man har råd att skapa sådana här jobb, varför måste människor åka till Syrien för att få dem? Och eventuellt komma tillbaka med allvarliga krigsförbrytelser i bagaget? I stället för att satsa på ungdomar som inte har tagit det här steget, utan kämpar på hemma, säger han.

Expressen.se har sökt Rasmus Persson och Lennart Bondesson, ledamöter i kommunstyrelsen i Örebro, utan att lyckas nå dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.