IS-styrkor i Syrien. Foto: APIS-styrkor i Syrien. Foto: AP
IS-styrkor i Syrien. Foto: AP
Kommunalrådet Rasmus Persson (C).Kommunalrådet Rasmus Persson (C).
Kommunalrådet Rasmus Persson (C).
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. Foto: Izabelle NordfjellPeter Santesson, opinionschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell

Kommunen vill ge jobb till IS-krigare

Publicerad

IS-krigare som återvänder till Örebro kommun ska få psykologhjälp.

Och inte bara det: Tvärsnytt avslöjar nu att kommunledningen diskuterar att ge dem jobb.

– Det ger en väldigt upp- och nervänd signal, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

IS-krigare som återvänder till Örebro ska erbjudas hjälp av psykolog. Det har kommunledningen bestämt. Återvändarna förmodas ha traumatiska upplevelser bakom sig och det är här kommunen vill hjälpa till.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C) till SVT:s "Tvärsnytt".

Man vill också erbjuda exkrigarna jobb i kommunen. Satsningen ska motverka utanförskap, som Örebropolitikerna anser är en grund för att delta i striderna i Irak och Syrien.

Experten positiv

Terrorexperten Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och ansvarig för EU:s arbete i frågan, tycker att Örebro gör rätt.

– De som är kritiska är helt ute och cyklar, säger han till Expressen och forsätter:

– De vet inte hur förebyggande arbete fungerar. Det här handlar om att ge de här personerna en struktur. Få dem tillbaka i normaliteten, i stället för att de rekryterar och radikaliserar andra ungdomar. Ett förebyggande arbete så att de inte återfaller i sin våldsbejakande verksamhet. Om man inte har ett förebyggande arbete, det är då det kan bli katastrofala följder.

Andra är kritiska.

"Tvärsnytt" rapporterar att flera personer valt att flytta från stadsdelen Vivalla efter att det blivit känt att två personer därifrån stupat i norra Irak. Invånarna är helt enkelt rädda för att ha en granne som sympatiserar med IS.

"Skapar omvända incitament"

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är kritisk till Örebro kommuns sätt att använda kommunala pengar.

– Tanken går till de gamla "värstingresorna" och liknande kommunala program. Problemet är att det skapar omvända incitament. Frågan som kommunen borde ställa sig är: Om man har råd att skapa sådana här jobb, varför måste människor åka till Syrien för att få dem? Och eventuellt komma tillbaka med allvarliga krigsförbrytelser i bagaget? I stället för att satsa på ungdomar som inte har tagit det här steget, utan kämpar på hemma, säger han.

Expressen.se har sökt Rasmus Persson och Lennart Bondesson, ledamöter i kommunstyrelsen i Örebro, utan att lyckas nå dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag