Gnesta kommun varnar för sotare, som ringer invånarna. Foto: Robban AnderssonGnesta kommun varnar för sotare, som ringer invånarna. Foto: Robban Andersson
Gnesta kommun varnar för sotare, som ringer invånarna. Foto: Robban Andersson
Nu går kommunen ut med en varning på sin hemsida. Foto: Robban AnderssonNu går kommunen ut med en varning på sin hemsida. Foto: Robban Andersson
Nu går kommunen ut med en varning på sin hemsida. Foto: Robban Andersson

Kommunen varnar för nya sotarbluffarna

Publicerad

Gnesta kommun varnar för – sotare.

Sedan årsskiftet har nämligen en firma ringt runt till Gnestabor och erbjudit sotning av och rengöring av ventilationskanaler.

Firman påstår att man har ett avtal med kommunen – något som inte stämmer.

– Det är tydligen ganska många som den här firman har ringt, säger Conny Axelsson, brandinspektör i Gnesta kommun till Sörmlands Nyheter.

Många privatpersoner i Gnesta har efter nyår blivit uppringda av en firma, som förklarat att man kan utföra sotning och rengöring av ventilationskanaler.

Firman förklarar att man har ett avtal med Gnesta kommun.

Men det går inte att nå någon ansvarig via telefon eftersom numret är spärrat.

Detta har resulterat i att flera Gnestabor anat oråd, och även hjälpts åt att varna varandra genom sociala medier.

 

LÄS MER: Sotarbedragare härjar – säljer falska tjänster

 

Nu varnar kommunen

Nu går även kommunen ut med en varning på sin hemsida.

– Det är företaget Kringelsotaren som har ett avtal med Gnesta kommun om att utföra sotning och brandskyddskontroll, fastslår brandinspektören i kommunen, Conny Axelsson för SN.

Enligt Stefan Blom, brandinspektör på Sörmlandskusten räddningstjänst, är rengöring av ventilationskanaler inte lagstadgat.

Det kan vilket företag som helst göra, så länge som det rör sig om vanliga köksfläktar och ventilationskanaler.

Foto: Robban Andersson

Får inte sota själv

Sotning och brandskyddskontroll är däremot reglerat, enligt lagen om skydd mot olyckor.

Det betyder att det är kommunens skyldighet att det blir gjort, och det sköts av den av kommunen upphandlade entreprenören.

Man kan även låta ett annat företag utföra sotningen. Men även här måste kompetensen uppvisas och dispens ansökas hos kommunen för att lagstiftningens ska följas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag