Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen flyttar ”Colin”, 3, för fjärde gången: ”Som en möbel”

Familjehemsföräldrarna Daniel Säfström och Susanne Säfström-Markebjer kämpar för att ”Colin”, 3, ska få komma tillbaka till dem.
Foto: PRIVAT
Familjehemsmamman Susanne Säfström-Markebjer protesterar mot att ”Colin”, 3, har flyttats till ett nytt familjehem.
Foto: PRIVAT
Susanna Kiesel, socialdirektör i Österåker, säger att kommunen alltid ser till ”barnets bästa”.
Foto: ÖSTERÅKERS KOMMUN
Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder familjehemmet.
Foto: SVEN LINDWALL
Familjehemsföräldrarna Daniel Säfström och Susanne Säfström-Markebjer kämpar för att ”Colin”, 3, ska få komma tillbaka till dem.
Foto: Privat

Lille ”Colin” har flyttats till ett nytt familjehem, hans femte hem under sina tre år.

Familjehemsmamman Susanne Säfström-Markebjer säger att Österåkers kommun flyttar pojken som ”en möbel” och att det är ”förödande” för honom.

– Det är en repressalieåtgärd från kommunen för att vi krävt specialistvård för pojken, säger hon.

– Att flytta ett barn från en invand miljö är en sista utväg, säger Susanna Kiesel, socialdirektör i Österåkers kommun.

Colin, i dag tre år, har bott två år i familjehem hos paret Susanne Säfström-Markebjer och Daniel Säfström i Vallentuna norr om Stockholm. Han placerades hos dem efter att kommunen flyttat honom från två jourhem – sedan han togs från sina biologiska föräldrar på grund av missförhållanden i hemmet. 

Colin heter egentligen något annat. Det är ett fingerat namn också använts i andra medier.

Den 18 september hämtades han av polis och personal från socialtjänsten i Österåkers kommun och fördes till ett nytt familjehem. Det femte hemmet i ordningen för treåringen.

”Behöver specialistvård”

– Kommunen säger att de omplacerar honom på grund av samarbetssvårigheter med oss. I själva verket är det en repressalieåtgärd för att vi krävt att Colin ska få specialistvård och för att vi kritiserat kommunens handläggning. Han behöver vård på grund av trauman och en grav språkstörning, säger Susanne Säfström-Markebjer.

– Kommunen har svarat på våra krav med hot och repressalier. Till slut kom två poliser och två från socialtjänsten och hämtade honom. De flyttar honom från tryggheten hos oss, de flyttar honom som en möbel, säger hon.

Fallet får stor uppmärksamhet i sociala medier. Mer än 30 000 har skrivit under ett upprop för att pojken ska få ”komma hem”. Artister som Pernilla Wahlgren och Charlotte Perrelli har engagerat sig i fallet.

BVC anmälde socialtjänsten

Barnavårdscentralen i Vallentuna IVO-anmälde socialtjänsten i Österåkers kommun i april i år sedan Susanne Säfström-Markebjer berättat om hans problem. Familjehemsmamman sade att ”socialförvaltningen uttryckt att de kommer att flytta pojken ifrån dem om de ifrågasätter hur de hanterat gossens ärende”, heter det i anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lämnade anmälan utan åtgärd efter att en socialsekreterare i kommunen bland annat svarat att ”hon har ett mycket gott samarbete med familjehemmet”.

Några månader sedan anför kommunen, enligt Susanne Säfström-Markebjer, ”samarbetssvårigheter” som skäl för att pojken ska flyttas. Kommunen har inte framfört några klagomål på omvårdnaden eller på att pojken skulle ha det dåligt hos dem, säger hon.

Dolda bandinspelningar

I dolda bandupptagningar från familjehemsföräldrarnas möten med socialtjänsten, som SVT återger, hörs en chef kritisera att de lägger sig i socialsekreterarnas arbete:

– Ni ska göra ert jobb och de ska göra sitt jobb och ni ska inte lägga er i det. Då har jag sagt att det här familjehemmet behöver våra ramar och så ska vi försöka hålla dem utanför. Men det jag hör och märker är att ni vill engagera er och då blir frågan hur vi ska få bort det.

En annan representant för socialtjänsten säger:

– Ni har väldigt mycket synpunkter på handläggningen, det var det som var bekymret.

Enligt Susanna Kiesel, socialdirektör i Österåker, kan kommunen av sekretesskäl inte kommentera samtalen.

– Bara under 2020 har vi haft drygt 20 timmars möten med familjehemmet och det här är kommentarer som är lyfta ur sitt sammanhang, säger hon.

”En sista utväg”

Hon förklarar också att kommunen av sekretesskäl inte kan kommentera enskilda fall som Colins och tillägger att ”vårt arbete alltid utgår från barnens bästa”.

– Det är mycket ovanligt att vi har samarbetsproblem och ännu mer ovanligt att vi blir tvungna att omplacera ett litet barn från ett familjehem, säger Susanna Kiesel.

– Att flytta ett barn från en invand miljö är ett svårt och tungt beslut, det är en sista utväg och görs bara när alla andra möjligheter är uttömda, säger hon.

Ska vidta rättsliga åtgärder

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder familjehemmet, säger att hennes klienter tänker vidta rättsliga åtgärder mot kommunen och de tjänstemän som handlagt ärendet – om kommunen inte ändrar sitt beslut.

– Vi kommer agera för barnets bästa och för andra barn ska slippa bli behandlade på samma sätt av kommunen. Det är fråga om ett barn som socialtjänsten redan har flyttat på tidigare, flera gånger dessutom. Och barnet är bara tre år, säger Elisabeth Massi Fritz.

– Socialtjänstens påstådda samarbetsproblem handlar om att de tycker att familjen är för engagerad i barnet. Mina klienters uppfattning är att socialtjänsten valt att läxa upp föräldrarna och vill att de ska vara tysta. Det visar även ljudfilerna som finns, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.