Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunen betalar 346 000 kronor för att slippa Torsten

Torsten Kindström, 70, har en dotter som lider av psykisk ohälsa. I många år har han kämpat för att hon ska få bättre vård och stöd.
Hemma hos Torsten Kindström ligger hans dotter Theréses gitarr och samlar damm. Foto: MARTINA HUBER
Katten Cissi är en ljuspunkt i Therése liv. Det är en av två katter som finns på vårdboendet. Foto: MARTINA HUBER

Torsten Kindström, 70, har en dotter som lider av psykisk ohälsa. 

I många år har han kämpat för att hon ska få bättre vård och stöd. 

Men kommunen tycker att han är besvärlig. Stockholms stad har därför anlitat en konsult för nästan 350 000 kronor. Bara för att stadens tjänstemän ska slippa kontakt med pappan.

– De pengarna skulle man kunnat använda för att ge min dotter bättre vård, säger han.

– Socialtjänstens resurser kan användas bättre, säger Mats Fors, enhetschef på Södermalms stadsdelsförvaltning.   

Therése, 47, tycker om att spela gitarr. Hon har jobbat som musik- och rytmikassistent i skolan. 

Nu ligger hennes gitarr dammig och orörd hemma hos hennes pappa. 

Therése har pluggat, jobbat och haft egen lägenhet. Men i 30-årsåldern drabbades hon av psykisk ohälsa. Enligt hennes pappa blev det fel från början både i psykiatrin och socialtjänsten på Södermalm.

Katten Cissi är en ljuspunkt i Theréses liv. Det är en av två katter som finns på vårdboendet. Foto: MARTINA HUBER

– Med professionell behandling kunde hon ha haft en värdig tillvaro för länge sen. Men hela livet står på vänt, och har gjort det i många år. Det här är en mardröm. Min dotter har blivit fråntagen viktiga delar av sitt liv. Och som många andra anhöriga är jag själv utmattad, säger Torsten. 

Det här är en mardröm. Min dotter har blivit fråntagen viktiga delar av sitt liv

En lång rad handläggare på kommunen har flyttat runt henne mellan olika boenden. Genom åren har diagnoserna skiftat. Therése har fått många olika psykofarma, men effekten av behandlingen följs sällan upp. Medicinerna har, i kombination med brist på aktivitet, gjort att hon nästan fördubblat sin vikt. Therése skulle gärna vilja ha samtalsbehandling, men har inte fått det. 

– Therése har gång efter gång fått fel diagnoser och följaktligen fel behandling, eller ingen behandling alls. Men ingen inom psykiatrin medger fel, det har gått prestige i saken.  

"Med professionell behandling kunde hon ha haft en värdig tillvaro för länge sen", säger Torsten Kindström. Foto: MARTINA HUBER

Boendet brann ner – tre patienter dog

Theréses familj har under alla åren kämpat för att hon ska få ett värdigt liv. Men Stockholms kommun har placerat henne på olika vårdhem utan att samråda med henne själv eller de anhöriga. Ett hem hon bott på var så dåligt att tillsynsmyndigheten IVO tvingade det att stänga. Boendet var farligt för de boendes liv och säkerhet, ansåg IVO. 

2012 flyttades Therése till ett boende i Norrtälje. Torsten motsatte sig placeringen, eftersom han tyckte kvaliteten var undermålig. Och Therése trivdes inte. Hon kände sig otrygg eftersom det hände att andra boende, psykotiska män, kom in i hennes rum på natten. Luciaafton samma år rymde hon från boendet. 

– De vårdskador hon fick bara av den placeringen var stora, säger Torsten.

De vårdskador hon fick bara av den placeringen var stora
Vårdhemmet där Therese bott brann ner. Tre av de boende dog och fyra fick föras till sjukhus. Det fanns ingen personal på plats på natten. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kort tid efteråt brann vårdhemmet ner. Tre av de boende dog, fyra fick föras till sjukhus. Det fanns ingen personal på plats på natten, man saknade bygglov för verksamheten och brandskyddet var dåligt. Haverikommissionen efteråt kom med skarp kritik

– En av de boende som dog bodde i rummet som Therése hade haft. Hon räddade sitt liv genom att fly därifrån.  

 

LÄS MER: Socialtjänsten lägger 1,6 miljard på konsulter

 

Therése flyttades till ett isolerat boende i skogen

Torsten var upprörd, efter branden eskalerade konflikten med kommunen. Therése flyttades senare till ett annat boende som ligger isolerat i Sörmlandsskogen, två timmars bilväg från Stockholm. Detta trots att både Therése och hennes pappa vill att hon ska bo närmare Stockholm, så hon kan få stöd sociala nätverk. De önskar också ett självständigare boende i träningslägenhet.

Haverikommissionen kom med skarp kritik efter branden på HVB-hemmet i Norrtälje.

Efter branden beslutade Södermalms stadsdelsförvaltning att ta in en konsult som skulle sköta all kontakt med Torsten. Kommunen anser att en enda anhörig var så besvärlig att de måste ta in en extern person. Detta för att förvaltningens egna handläggare ska slippa kommunicera med honom. 

Konsulten har kostat över en kvarts miljon

Under fem år, 2013 till 2017, är kommunens nota för att kommunicera med Torsten 346 450 kronor.

– Det är helt oerhört, att kasta bort så mycket pengar i stället för att samverka med anhöriga. Stadsdelen mobbar och demoniserar mig. Och jag är inte ensam, jag känner andra anhöriga som också har problem i kontakten med kommunens tjänstemän.

Kommunen anser att en enda anhörig var så besvärlig att de måste ta in en extern person

Socionomen Peter Bergman är konsulten som togs in. Han kan inte kommentera fallet med Therése och hennes pappa men har erfarenhet av flera sådana uppdrag. 

– Jag kan vara en neutral part när det låst sig mellan klienten och stadsdelen och man har svårt att nå ett samarbete. Jag har goda erfarenheter, det brukar ofta lösa sig.

Peter Bergman är socionom och konsult på Rekon. Han har anlitats vid flera tillfällen av kommuner som vill ha hjälp att hantera anhöriga.

Han berättar att han ibland också går in som handläggare.   

– Min erfarenhet är att det ofta är personrelaterat, när man känner att det är en allmän belastning och tar mycket tid i anspråk. 

"I princip är det bara förvaring av Therése"

Therése nuvarande boende kostar kommunen 150 000 kronor per månad. Sammantaget blir det många miljoner. Boendet har dessutom bytt ägare tre gånger på tre år, vilket Torsten kritiserat. Han anser också att brandskyddet är dåligt.  

– Varken kommun eller landsting har gjort några adekvata uppföljningar av vad man får för pengarna. Problemet ligger hos ledningen. Personalen på hennes boende gör så gott de kan. I princip är det bara förvaring av Therése. 

Hemma hos Torsten Kindström ligger hans dotter Theréses gitarr och samlar damm. Foto: MARTINA HUBER

Torsten Kindström är journalist och har ägnat sig mycket åt frågor om psykisk ohälsa. Han har också varit ordförande i patient- och anhörigföreningen Balans. Det gör att han vet vilka rättigheter patienter har, vilket är extra besvärligt för kommunen. Torsten poängterar att han inte är någon omöjlig person och att han har erfarenhet av att samarbeta både med landsting och kommuner.  

– Men vad Therése och vår familj varit med om liknar inget jag stött på tidigare. De körde över oss från dag ett. Det är som om dålig kultur, hämtad från 50-talet, sitter kvar i väggarna. 

Vad Therése och vår familj varit med om liknar inget jag stött på tidigare
Efter branden eskalerade konflikten med kommunen, berättar Torsten Kindström för Expressens reporter Anna Bäsén. Foto: MARTINA HUBER

Fått diabetes, högt blodtryck och depression

Stora delar av Therése liv är skadat, anser Torsten. Therése känner sig orolig och är otrygg på boendet. Hon ringer ofta och kan skicka många desperata sms per dag. Precis som många andra anhöriga har Torsten själv fått hälsoproblem; utmattningsdepression, högt blodtryck och stressrelaterad diabetes. 

– Ibland känns det som att jag är på väg att ge upp. Men hur skulle det gå då? Therése mamma är död och hennes syskon bor i Norrland.

Torsten Kindström har anmält fallet till Justitieombudsmannen, JO, och till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Efter det avslutade kommunen kontraktet med konsulten. Nu försöker Torsten själv få kontakt med förvaltningen för att få ett möte om planeringen av vården. 

Ibland känns det som att jag är på väg att ge upp. Men hur skulle det gå då?

Expressen har fått en fullmakt av Torsten Kindström så att chefen på socialtjänsten ska kunna uttala sig om deras fall. Men det vill inte Mats Fors.

– Det är en policy vi har. 

Enligt enhetschefen Mats Fors är det ovanligt med externa konsulter i kontakt med anhöriga och förekommer endast i undantagsfall.

"Ärenden där det behövs ett omfattande stöd"

Enhetschefen Mats Fors vill endast svara generellt. På frågan om hur kommunen kan motivera en kostnad på 350 000 kronor för att hantera kommunikationen med en enda anhörig svarar han så här:

– Som jag sagt tidigare... När vi, om vi, tar in externa konsulter i arbetet med anhöriga är det i ärenden där det behövs ett omfattande stöd. Det kan bero på att det är svårt att kommunicera med den anhöriga, att man har en dålig samverkan. Att det är mycket information som behöver komma fram och den anhöriga har svårt att ta till sig informationen. Det kan vara sådana skäl att man tar in en konsult. 

Det kan bero på att det är svårt att kommunicera med den anhöriga
Torsten Kindström är journalist och har ägnat sig mycket åt frågor om psykisk ohälsa. Han har också varit ordförande i patient- och anhörigföreningen Balans. Foto: MARTINA HUBER

Enligt Mats Fors är det väldigt ovanligt och förekommer endast i yttersta undantagsfall. 

– Socialtjänstens resurser kan användas på ett bättre sätt, det kan jag tycka. Annars ser jag inget problem med det så. De konsulter som vi använder är kompetenta. Men i och med att det åligger socialtjänsten att jobba med anhörigstöd i vår organisation, att problemet är att vi lägger ner mer resurser än vad vi borde behöva göra.

En extern konsult får inte ägna sig åt myndighetsutövning, dvs ta vissa beslut. Ett annat problem med externa konsulter är sekretessen.

– Det är ju känsliga uppgifter och ju fler som kommer in... Så är det bättre ju färre det är som har information. 

Torsten Kindström har anmält fallet till Justitieombudsmannen, JO, och till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: MARTINA HUBER

"Socialtjänsten följer alltid upp alla insatser"

Kommunen har stort ansvar för att kommunicera med brukare och anhöriga, enligt Mats Fors. 

– I vissa fall, i vissa lägen, lyckas vi inte så bra som vi hade kunnat göra. Då får vi försöka titta på det och se vad vi kan förändra till framtiden, hitta nya sätt att kommunicera så att vi möter varandra på ett bättre sätt. 

Torsten Kindströms kritik om att hjälpen hans dotter fått inte följts upp och utvärderats slår Mats Fors ifrån sig. 

– Socialtjänsten följer alltid upp alla insatser. Sen kan det vara så att en anhörig inte är nöjd med de uppföljningar som görs. 

I vissa fall, i vissa lägen, lyckas vi inte så bra som vi hade kunnat göra

Enligt kommunens svar på JO-anmälan tycker förvaltningen att Therése för sjuk för att bo i träningslägenhet. Även om hon gjort framsteg och blivit mer aktiv behöver hon det stöd och hjälp hon kan få på ett vårdboende, anser kommunen. 

JO har avslutat fallet och kritiserar inte kommunen mer än att påminna om att de är skyldiga att lämna ut allmänna handlingar. Bilden är en genrebild. Foto: SANNA WIKSTRÖM

Therése drömmer om att få flytta närmare Stockholm

Mats Fors berättar också att kommunen har brist på platser på vissa typer av boenden. Det gör att vissa, som Therése som vill bo kvar i Stockholm,  ändå kan behöva flytta långt bort. 

– Det är klart att det för många är bra att bo där man har sitt sociala nätverk. Men det kan vi inte alltid tillgodose.  

JO har avslutat fallet och kritiserar inte kommunen mer än att påminna om att de är skyldiga att lämna ut allmänna handlingar. Nu ligger fallet hos tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg. IVO har varit och besökt HVB-hemmet där Therése bor nu. Deras rapport blir klar under våren. 

Therése drömmer om att få arbeta med musik och dans i framtiden. Men i första hand hoppas hon på att få flytta till en egen träningslägenhet närmare Stockholm, att få bli mer självständig. 

Två timmars bilväg från rummet på HVB-hemmet ligger gitarren och samlar damm i väntan på henne.

 

Fotnot: Therése och Torsten har godkänt de bilder som Expressen använder i reportaget.