Kommunen attackerar Täby: Lurar nyanlända

Kommunalrådet Lars Rosander (C) och socialchefen Ann-Gret Sillén har skrivit under det öppna brevet. Foto: Emma Sellbrink
Täby kommun anklagas för att inte ha tagit sitt ansvar för att motta nyanlända. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hultsfred anklagar Täby kommun för att inte ta sitt ansvar för att motta nyanlända. 

I ett öppet brev kallas Täbys behandling av en flyktingfamilj för ”hänsynslöst” och ”egoistiskt”.

– Den stora saken vi vill ha ut av det här är att kommunerna i Sverige ska ta ett gemensamt ansvar, säger Hultsfreds socialchef Ann-Gret Sillén.

Hultsfreds kommun går till attack mot Täby kommun.

I ett öppet brev beskrivs hur Täby kommun skjutit ifrån sig sitt ansvar för att ta emot flyktingar.

Täby ska ha lurat en nyanländ familj att ”tro på ett bra liv i en annan kommun, bara de lämnar Täby”, står det i brevet.

Familjen i fråga hamnade därefter i Hultsfred.

Kritiken: Tar inte sitt ansvar

”När personal från Hultsfreds kommun fick reda på att familjen flyttat till kommunen hade de endast ett bord och fyra stolar i sin lägenhet. Föräldrarna och barnen sov på filtar på golvet”, står det i brevet som även DN har uppmärksammat.

”Täby kommun lurade samhällets mest utsatta till en tillvaro med obefintliga förutsättningar”.

Brevet har signerats av kommunalrådet Lars Rosander (C), oppositionsrådet Tomas Söreling (S), kommunchefen Lars Rönnlund och socialchefen Ann-Gret Sillén. 

– Den stora saken vi vill ha ut av det här är att kommunerna i Sverige ska ta ett gemensamt ansvar. Vi tycker att vi har tagit exceptionellt stort ansvar under flera år, men vi märker att andra kommuner inte gör det, säger Ann-Gret Sillén.

Ann-Gret Sillén vill att brevet ska leda till en större diskussion om kommunernas ansvar för mottagande av nyanlända. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ann-Gret Sillén menar också att regeringen behöver ta initiativ för att få fler kommuner att ta sitt ansvar.

– Vi vill att det ska ske en bred förändring, säger hon.

Täby: ”Det är osakligt”

Claes Lagergren, enhetschef i Täby kommun, reagerar på Hultsfreds starka ordval. Enligt honom stämmer inte anklagelserna.

– Det är det här om att vi lurar, att vi vilseleder de som har de största behovet av vårt stöd, att vi är hänsynslösa och egoistiska. Det är väldigt allvarligt och det är osakligt. Jag tycker att det är bekymmersamt att en kommun, en myndighet, uttrycker sig så här, säger han.

Claes Lagergren är enhetschef i Täby kommun. Foto: Peter Joensson

Claes Lagergren uppger att Täby arbetat aktivt med att förbättra integrationen och med att bygga nya bostäder. I nuläget är bostadsmarknaden i kommunen dock så limiterad att det försvårar möjligheten att erbjuda boenden.

– Täby ligger i en storstadsregion. De flesta bostäder som finns är ju bostadsrätter och villor som man behöver köpa. De hyresrätter som finns är dessutom fulla.

Han fortsätter:

– Då finns det fastighetsägare som kontaktar kommuner runtom i Sverige och som vill att vi vidarebefordrar att de har lägenheter där man kan få förstahandskontrakt. Det är det vi gör och då kan man tacka ja och flytta, eller så kan man tacka nej.