Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunals ordförande: ”Laddad för extraval”

Statsvetaren om vem som tar över.
Kommunals ordförande Tobias Baudin är ”laddad” om Stefan Löfven väljer att utlysa extraval.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsministern vandrade mot riksdagen tillsammans med sina statsråd inför misstroendeomröstningen i måndags.
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

I Socialdemokraternas högsta ledning finns ett starkt stöd för ett extraval, erfar Expressen.

Om Stefan Löfven väljer det alternativet står LO-förbundet Kommunal redo.

– Vi är inte alls rädda för ett extraval. Det kan vara ett bra läge att fortsätta sätta välfärden på dagordningen, säger ordföranden Tobias Baudin.

I måndags föll Stefan Löfven i en historisk misstroendeomröstning. Han har nu fram till nästa vecka på sig att besluta om nästa steg – nya talmansrundor eller extraval. 

Enligt Expressens uppgifter talar flera faktorer för ett extraval. Bland annat vill tunga S-företrädare förhindra att Ulf Kristersson får en ”gratischans” att komma till makten och legitimera samarbetet med SD – ett regeringsalternativ som Socialdemokraterna ser som sitt huvudnummer att varna för inför valet 2022.

Fackförbundsledaren Tobias Baudin vill inte föregripa statsministerns beslut, men konstaterar att Kommunal står redo att möta väljarna. 

– Beslutet måste Stefan Löfven själv landa i, men ingenting har hänt vad gäller mandatfördelning i riksdagen. Vi fick ett januariavtal på grund av det låsta läget, och nu är det ett låst läge igen. Någon måste backa, säger han.

Det var innan beskedet om att Centerpartiet backar, kom.

Ströp partistödet

De senaste åren har Kommunal distanserat sig från Socialdemokraterna. Förbundet beslutade 2019 att strypa det årliga partistödet om tre miljoner kronor, och Tobias Baudin har själv gjort en poäng av att inte sitta i partistyrelsen. Han har också varit pådrivande bakom LO-förbundens mobilisering mot januariavtalet, som han har beskrivit som ett stort misstag. Då var arbetsrätten den centrala striden.

Men i fredags, dagen efter att SD väckt misstroende mot Stefan Löfven, stod Tobias Baudin på en pressträff tillsammans med statsministern och presenterade förslaget om en familjevecka. 

En sådan reform, i kombination med frågor som sjukförsäkringen och pensionerna, gör att Kommunal kommer kampanja för en S-ledd regering, enligt Baudin. 

– Vi vill se en Socialdemokratiskt ledd regering och kommer göra allt vi kan för att vrida riksdagen åt vänster, säger han.

”Jag är laddad”

Tobias Baudin lyfter att regeringen har satsat på Kommunals medlemmar under pandemin, genom att undersköterska har blivit en skyddad titel och att fler inom vård- och omsorg nu har rätt att vidareutbilda sig på arbetstid.

– I förra valet röstade hälften av medlemmarna i Kommunal på Socialdemokraterna och det kommer vara vårt mål nu också. Jag är rätt övertygad om att vi kommer att lyckas. Det finns ett starkt engagemang och fokus i samhället på välfärden. Vi kommer att göra det här till ett välfärdsval om det blir ett extraval.

Han tycker att den nuvarande politiska situationen är ”olycklig” men vill inte heller säga att Vänsterpartiet har agerat felaktigt.

– Det är inget bra läge att få den här politiska osäkerheten, med tanke på att vi är i en pandemi. Men om det blir ett extraval kommer vi att stå rustade inför en omfattande och intensiv valrörelse. Vi kommer att storsatsa, ringa till medlemmar och vara fysiskt på arbetsplatser. 

Det låter nästan som att du hoppas på ett extraval?

– Nej, men jag är laddad. Vi är inte alls rädda för ett extraval. Det kan vara ett bra läge att fortsätta sätta välfärden på dagordningen, säger Tobias Baudin.

Frida Bratt, Nordnet, om att C vill sänka skatten på ISK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.