Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunals kritik: Inte en säker metod

Magdalena Anderssons svar om valet av städfirma.
Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.
Foto: Almega Seviceföretagen
Magdalena Andersson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Fischer.
Foto: Sobona

Statsminister Magdalena Andersson uppger att städfirman hon anlitat ”vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal”.

Men varken Kommunal och Fastighets har haft något sådant avtal med bolaget.

Att fråga företaget är inte heller den bästa metoden, enligt Lars Fischer, ombudsman på Kommunal.

– Den är inte särskilt säker, säger han.

Med en sökning på Kommunals hemsida hade statsministern fått ett rakt besked: Städföretaget hon anlitat har inte kollektivavtal.

En kvinna som saknade uppehållstillstånd i Sverige frihetsberövades i anslutning till statministerns villa i Nacka tre dagar före jul. Hon och en annan person hade utlöst ett larm när de skulle städa, erfar Expressen.

Avslöjandet har gett upphov till en diskussion om statsministerns säkerhet, men också kring hennes personliga ansvar för att anlita seriösa företag.

Vd:n för städföretaget sade när Expressen pratade med honom i fredags att han ibland hyr in personal från två olika företag men ville inte säga vilka det var.

På frågan om de som arbetar för honom har kollektivavtal svarade han:

– Nej. Det är inget kollektivavtal.

På lördagen kommenterade Magdalena Andersson städskandalen. Hon beskrev situationen som att hon råkat ut för ”oseriösa aktörer” trots att hon försökt göra rätt.

– Jag har avslutat alla kontakter med städfirman. De har vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal, sade statsministern i en kommentar.

Till Göteborgs-Posten säger hon på söndagen att hon nu fått veta att firman, som hon anlitat ”under flera år”, saknar kollektivavtal, något de ska ha sagt sig ha när hon anlitade dem.

– Nu har de inte kollektivavtal, det har jag fått reda på nu.

Lätt att kolla kollektivavtal

Lars Fischer är ombudsman på Fackförbundet kommunal, det största medlemsförbundet inom LO. Att fråga företaget är inte den bästa metoden att ta reda på om det finns kollektivavtal, konstaterar han.

– Den är inte särskilt säker. Det beror alldeles på hur ärligt företaget är. Det finns jätteseriösa och bra företag men det finns också de som är fullständigt åt andra hållet, säger han.

Kommunal, som är den fackliga parten på avtalsområdet hemstädning, har på sin hemsida en tjänst, Kollkollen, där man kan kontrollera om en arbetsgivare har kollektivavtal med Kommunal.

Av tjänsten framgår att det företag som Magdalena Andersson anlitat inte har kollektivavtal med Kommunal. Lars Fischer säger att det också går bara att ringa och fråga Kommunal eller någon av de arbetsgivarorganisationer som fackförbundet har avtal med: Almega och Fremia.

Kommunal meddelar på måndagen att det aktuella städbolaget aldrig har haft något kollektivavtal med fackförbundet.

Ett fåtal företag som erbjuder hemstädning har i stället kollektivavtal med Fastighetsanställdas förbund. Det handlar om företag vars huvudsakliga verksamhet är städning på arbetsplatser och liknande.

Företaget som Magdalena Andersson anlitar har aldrig haft kollektivavtal med Fastighetsanställdas förbund, uppger förbundets kommunikationsansvarige för Expressen.

Av tjänsten Kollkollen framgår att det företag som Magdalena Andersson anlitat inte har kollektivavtal med Kommunal.
Foto: Skärmdump

Pernilla Enebrink är näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen. Sedan några år publicerar organisationen alla sina medlemsföretag som erbjuder hemstädning.

– Det gör vi för att det ska vara enklare att hitta ett hemstädföretag som man vet har kollektivavtal. Man kan inte vara medlem hos oss om man inte har det, säger hon. 

Almega erbjuder tillsammans med Kommunal och Fastighets auktorisation för städföretag. Företagen ansöker årligen om auktorisation och blir då kontrollerade av facket och arbetsgivarorganisationen. 

Företag med underentreprenörer som saknar kollektivavtal kan inte bli auktoriserade. Även ekonomi, relationer med facket och arbetsmiljö kontrolleras.

”Då ska folk dra öronen åt sig”

De auktoriserade företagen finns också samlade på Almega hemserviceföretagens sajt.

– Det är ett hett tips till Magdalena om hon ska anlita ett städföretag i framtiden, säger Pernilla Enebrink.

Kan man tänka sig att ett företag har kollektivavtal med Kommunal men i smyg hyr in personal som jobbar svart?

– Visst är det teoretiskt möjligt. Men om facket eller Almega får reda på det tappar man ju sin auktorisation, säger Lars Fischer.

Företag som inte ger sina anställda bra villkor utgör inte bara ett problem för arbetstagarna, utan också för konkurrerande företag, menar Pernilla Enebrink.

– Det är jättesvårt för våra medlemsföretag som väljer att vara en bra arbetsgivare och tecknar kollektivavtal. De har ju högre kostnader för sina anställda än vad det oseriösa företaget har. Är det för billigt, då tycker jag att folk ska dra öronen åt sig.

Helena Gissén om statsministerns svar: ”Inte tillfredställande”

Magdalena Andersson pressas på svar kring städfirman – men ger enligt Expressens politikreporter inga ordentliga svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.