Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunals attack på LO: ”Våldsamt ingrepp”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: KARIN WESSLEN/TT
Kommunals ordförande Tobias Baudin.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kommunal kommer med skarp kritik mot LO.

Orsaken är förhandlingarna kring att förändra lagen om anställningsskydd.

– Vi har inte förtroende för LO-ledningen i den här frågan, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

Kommunal uppfattar det som att LO är berett att diskutera att slopa att det ska krävas ”saklig grund” för att säga upp någon, vilket i praktiken innebär att det ska råda arbetsbrist eller finnas personliga skäl för en uppsägning. 

Nu anklagar ordföranden Tobias Baudin LO för att sälja ut anställningstryggheten för vanligt folk.

”Det här är ett brott mot Januariavtalet”

– Det här är ett våldsamt ingrepp i anställningstryggheten för alla och ett brott mot Januariavtalet. Där står ju att individens trygghet ska säkras och att maktförhållandet mellan parterna inte ska förändras. Men här får ju arbetsgivarna mycket mer makt. Det kan inte vi ställa upp på, därför har vi varit ärliga och tydliga och sagt att vi lämnar förhandlingarna. Dessutom har vi inte fått någon insyn, vi har inte kunnat påverka, säger Tobias Baudin till tidningen.

Styrelse för LO, vars nuvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer att avgå i juni nästa år, ska diskutera på måndag om man kan förhandla vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.