Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunalrådets lönelyft – höjs med 75 procent

Ann Kajson Carlqvist (M) kan få ett rejält lönelyft.
Foto: Moderaterna / Pressbild
Foto: KVP

Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, chockhöjer sin lön. 

Hennes arvode ska bli 25 procent högre efter nyår – för att året därpå bli minst 75 procent högre än vad hon har i dag enligt Trelleborgs Allehanda.

– Jag sitter inte med i arvodesberedningen så jag vill inte uttala mig om det, säger hon. 

I slutet av oktober skapade Norrtäljes kommunstyrelse stora rubriker på riksplan när man gav sig själv en stor löneökning. Kritiken lät inte vänta på sig, vilket ledde till att kommunledningen bad om ursäkt och backade

Norrtäljepolitikernas tilltänkta löneförhöjningar bleknar dock i jämförelse med vad som ligger på bordet i Trelleborg nu. 

I Norrtälje föreslogs kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond en ökning på 27 procent, från 87 000 till 110 400. 

I Trelleborg föreslås Ann Kajson Carlqvist (M) öka sitt arvode från 71 500 till 89 375, det vill säga 25 procent, i ett första skede. Det rapporterar Trelleborgs Allehanda. Till 2024 ska hennes lön dock ligga i nivå med kommundirektörens, vilket i dag är 125 000. Det skulle betyda en löneökning på minst 75 procent sett till Ann Kajson Carlqvists lön i dag. 

Vidare höjs kommunstyrelsens vice ordförande, Mathias Andersson (SD), arvode från 30 till 100 procent av riksdagsarvodet. Han sitter själv med i arvodesberedningen, enligt TA.  

”Vill inte uttala mig”

Ann Kajson Carlqvist vill inte kommentera löneökningen. 

– Jag ger samma svar till dig som till Trelleborgs Allehanda, eftersom jag inte sitter med i arvodesberedningen vill jag inte uttala mig om det utan hänvisar till ordföranden Venzel Rosqvist.  

Henrik Silfverstolpe (L), som sitter med i arvodesberedningen och själv blir nytt kommunalråd, får av TA frågan hur man motiverar att Ann Kajson Carlqvists arvode ska motsvara kommundirektörens 2024. 

– Hon kommer väl att jobba lika mycket, tänker jag. Och gör man det och har i princip ett lika stort ansvar så har jag inga problem att ställa mig bakom det.

Ann Kajson Carlqvist säger också till TA att hon kommenterar det när protokollet är justerat, vilket förväntas bli på fredag. 

Sedan ska alla arvoden upp till fullmäktige, vilket sker den 19 december.  


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.