Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunalrådet: Löfven kommer avgå under mandatperioden

Stefan Löfven svarade tidigare i veckan på avgångskraven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Kommunalrådet Anders Rubin spekulerar i att Stefan Löfven kommer avgå före valet.

– Han kommer avgå under mandatperioden. Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin, kommunalråd (S) i Malmö, skriver Aftonbladet.

Statsministern Stefan Löfven har tidigare gått ut och sagt att han vill fortsätta leda Socialdemokraterna i nästa valrörelse.

Nu börjar Löfven ifrågasättas.

Kommunalrådet i Malmö, Anders Rubin, säger att partiet behöver en ny partiledare vid nästa valrörelse, rapporterar Aftonbladet.

– Har man under några år tryckt tillbaka partiets egna önskemål till förmån för att regera, då är man inte så trovärdig när man behöver växla om, säger Anders Rubin till Aftonbladet.

Rubin: Januariavtalet förknippat med Löfven

Rubin säger vidare att partiet, med Löfven i ledningen, skulle riskera att uppfattas som förvaltare av en politik som de inte står för. Och nämner Januariavtalet som för förknippat med Löfven.

Andra som Aftonbladet har talat med passar frågan vidare om Löfven är rätt person att leda partiet i valrörelsen. Medan andra ger stöd åt Löfven och vill att han sitter kvar. Bland annat uttrycker sig kommunalrådet i Umeå, Hans Lindberg, så.

– Nu måste alla partier sluta käbbla och i stället samverka för att lösa de stora utmaningar vi står inför, inte minst i fråga om välfärden, säger han till tidningen.

När Löfven meddelade att han ställer upp för omval som partiordförande, höjdes röster. Han valde att svara på avgångskraven som riktats mot honom:

– Det är mycket spekulationer i media av de som inte vet någonting om vad som händer. Jag vet vad som händer. Jag vill fortsätta därför att det är så otroligt mycket kvar att göra, sa Stefan Löfven till Expressen.

Stjernkvist: S har många bekymmer

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, menar att partiet har många bekymmer men upplever inte att personfrågorna tillhör de största:

– Jag tycker att Löfven är en bra ledare. Om han orkar och vill, så vill jag att han fortsätter leda vårt parti, säger Stjernkvist till Expressen.

Han säger att skälet till att partiet har det kämpigt är på grund av att de har svårt att åstadkomma politiska resultat. Det handlar inte om retoriken, menar han.

– Det som oroar mig allra mest är de samhällsproblem som finns, där vi inte har några riktade tydliga lösningar. Det är bra att nervositeten inom partiet kommer fram, men jag hoppas inte att det stannar vid personfrågor. Utan att vi diskuterar politiken. Där har vi de stora bekymren och möjligheterna, svarar han på bland annat Anders Rubins ställning i artikeln.

”Knepigt parlamentariskt läge”

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, menar att spekulationer inte behövs.

– Fram tills den dagen man har bestämt sig för att avgå och att man kört så länge man har förtroende, det vet bara Stefan Löfven och de han närmast resonerar med. Ingen behöver spekulera i eventuell avgång, säger Jansson till Expressen.

Han säger vidare att vi har ett knepigt parlamentariskt läge men det är inte så enkelt som att bara byta partiledare för att allt ska bli bra. 

– Om partikamrater spekulerar och driver på partiledarens avgång, då har de inte tänkt färdigt. Man måste fundera över andra bitar, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att kommunalråd ska ägna sig åt sin kommun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.