Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunalrådet: ”De gamla kan ha filtar”

Dagens tre största inrikesnyheter.
Boenden och anhöriga har reagerat på de lägre temperaturerna i Motalas äldreboenden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SHUTTERSTOCK
Temperaturerna har sänkts för att spara pengar.Foto: Google maps

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) har varit med och sänkt temperaturerna i Motalas äldreboenden för att spara pengar.

Men åtgärderna har fått kritik från både boende och anhöriga.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, säger Friberg till Aftonbladet.  

Motala kommer från ett tufft ekonomiskt läge. Enligt Aftonbladets uppgifter gick man med ett underskott på drygt 20 miljoner kronor.

För att balansera budgeten har den alliansstyrda kommunen tagit till en rad sparåtgärder. En av dessa är att dra ner på värmen i lokaler som tillhör kommunen.

Bland lokalerna som drabbas finns äldreboenden, där både boenden och anhöriga har reagerat på de nya temperaturerna. 

Sänker värmen på äldreboenden

– Det är ingen positiv reaktion, det kan jag lugnt säga. Men det handlar inte om att dra ned till 16-17 grader utan att minska från dagens 23 till cirka 20 där normen för vad man kan kräva i en bostad går. Men många tycker ju att även 20 grader är kallt, säger förvaltningschefen Fredrik Feldt till Aftonbladet. 

Kåre Friberg (M) är kommunalråd i Motala. Han försvarar åtgärderna som kommunen tagit till för att få bukt med underskottet. 

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar. Men det är en liten del, vi har många andra lokaler i kommunen som står med för höga temperaturer och där det inte spelar någon roll att vi sänker, säger Friberg.

”Det är kränkande”

Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO, reagerar starkt på Fribergs ord. 

– Uttalandet är nedsättande och kränkande och ger intryck av att han inte vet vad han talar om. De äldre som bor på äldreboende betalar höga avgifter för boende, omsorg och mat – och även skatt på sin pension, säger hon. 

110 av 290 svenska kommuner med att gå med förlust under 2019.

Expressen söker Kåre Friberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.