Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunalråd klär av sig naken i kalender

Den årliga nakenkalendern från byn Jutis utanför Arjeplog ges 2015 ut för åttonde året i rad – och precis som vanligt går pengarna till cancerforskning. Foto: Lars Westerlund

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson, 49, poserar naken i 2015-års nakenkalender från byn Jutis i Norrbotten.

Eftersom intäkterna går till välgörenhet var det självklart att ställa upp – men nu börjar ångesten krypa sig på.

– Man blir lite svettig på ryggen när man tänker på det, säger kommunalrådet och skrattar.

Den årliga nakenkalendern från byn Jutis utanför Arjeplog ges 2015 ut för åttonde året i rad – och precis som vanligt går pengarna till cancerforskning.

Utöver det är det inte mycket som är sig likt från starten. I början var det bara "Jutis-gubbar" som var med, men både byn och kalendern har föryngrats under årens lopp och även kvinnor och par ställer nu för tiden upp som modeller för kalendern, som nsd.se berättat.

För att inte byns invånare och profiler ska behöva ställa upp och klä av sig nakna år efter år plockar man varje gång även in någon outsider utifrån.

"Gäller att få tag på bra outsider"

Och i år när det är "parspecial", så föll det valet av "outsider" på Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson och hennes man Stephan Jansson som är kontorschef på Sparbanken Nord i Arjeplog.

Enligt fotografen Lars Westerlund, som tagit tio av tolv bilder i nästa års kalender och som jobbat med kalendern varje år, är det kända paret ett helt perfekt dragplåster för att få ännu fler att köpa kalendern. Förra året såldes 1300 kalendrar.

– Det gäller ju att få tag i någon bra outsider så att det blir bra genomslag i tidningen. Och ett kommunalråd och en bankchef – bättre blir det ju knappast. Och de ställer ju upp för att vi skänker pengarna till forskningen på cancer, som vi ju alla är drabbade av på ett eller annat sätt, säger han och fortsätter:

– Hittills har vi samlat in 177 000 kronor, och i år tror vi att vi kommer att samla in mer än 200 000 kronor. Tidigare har vi haft med mer avdankade kommunalråd, men nu har vi med en som är aktiv, så det tror vi stenhårt på!

"Rätt kaxiga när frågan kom"

Arjeplogs socialdemokratiska kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson säger till Expressen.se att hon nu ser fram emot att synas i Jutiskalendern med skräckblandad förtjusning.

– Vi är april månad, så de senaste veckorna har jag legat vaken med svett på ryggen och funderat på hur jag ska få april månad att försvinna ur årets kalender, säger Britta Flinkfeldt Jansson och skrattar.

Var det självklart för dig att tacka ja när ni fick frågan?

– Vi var rätt kaxiga båda två när frågan kom, och inte heller själva fotograferingen var så farlig, för det var ju inte hundra personer där och tittade på då. Det är mer nu det har gått upp för mig att den här kalendern ska ut, shit... Så nu har det varit lite ångest faktiskt. Men ändå – det här är ju en förfrågan man inte tackar nej till med det syftet, säger Flinkfeldt Jansson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!