Den årliga nakenkalendern från byn Jutis utanför Arjeplog ges 2015 ut för åttonde året i rad – och precis som vanligt går pengarna till cancerforskning. Foto: Lars Westerlund
Den årliga nakenkalendern från byn Jutis utanför Arjeplog ges 2015 ut för åttonde året i rad – och precis som vanligt går pengarna till cancerforskning. Foto: Lars Westerlund

Kommunalråd klär av sig naken i kalender

Publicerad

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson, 49, poserar naken i 2015-års nakenkalender från byn Jutis i Norrbotten.

Eftersom intäkterna går till välgörenhet var det självklart att ställa upp – men nu börjar ångesten krypa sig på.

– Man blir lite svettig på ryggen när man tänker på det, säger kommunalrådet och skrattar.

Den årliga nakenkalendern från byn Jutis utanför Arjeplog ges 2015 ut för åttonde året i rad – och precis som vanligt går pengarna till cancerforskning.

Utöver det är det inte mycket som är sig likt från starten. I början var det bara "Jutis-gubbar" som var med, men både byn och kalendern har föryngrats under årens lopp och även kvinnor och par ställer nu för tiden upp som modeller för kalendern, som nsd.se berättat.

För att inte byns invånare och profiler ska behöva ställa upp och klä av sig nakna år efter år plockar man varje gång även in någon outsider utifrån.

"Gäller att få tag på bra outsider"

Och i år när det är "parspecial", så föll det valet av "outsider" på Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson och hennes man Stephan Jansson som är kontorschef på Sparbanken Nord i Arjeplog.

Enligt fotografen Lars Westerlund, som tagit tio av tolv bilder i nästa års kalender och som jobbat med kalendern varje år, är det kända paret ett helt perfekt dragplåster för att få ännu fler att köpa kalendern. Förra året såldes 1300 kalendrar.

– Det gäller ju att få tag i någon bra outsider så att det blir bra genomslag i tidningen. Och ett kommunalråd och en bankchef – bättre blir det ju knappast. Och de ställer ju upp för att vi skänker pengarna till forskningen på cancer, som vi ju alla är drabbade av på ett eller annat sätt, säger han och fortsätter:

– Hittills har vi samlat in 177 000 kronor, och i år tror vi att vi kommer att samla in mer än 200 000 kronor. Tidigare har vi haft med mer avdankade kommunalråd, men nu har vi med en som är aktiv, så det tror vi stenhårt på!

"Rätt kaxiga när frågan kom"

Arjeplogs socialdemokratiska kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson säger till Expressen.se att hon nu ser fram emot att synas i Jutiskalendern med skräckblandad förtjusning.

– Vi är april månad, så de senaste veckorna har jag legat vaken med svett på ryggen och funderat på hur jag ska få april månad att försvinna ur årets kalender, säger Britta Flinkfeldt Jansson och skrattar.

Var det självklart för dig att tacka ja när ni fick frågan?

– Vi var rätt kaxiga båda två när frågan kom, och inte heller själva fotograferingen var så farlig, för det var ju inte hundra personer där och tittade på då. Det är mer nu det har gått upp för mig att den här kalendern ska ut, shit... Så nu har det varit lite ångest faktiskt. Men ändå – det här är ju en förfrågan man inte tackar nej till med det syftet, säger Flinkfeldt Jansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag