Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunal varslar om strejk – 55 000 berörs

Kommunal varslar om strejk på äldreboenden och privata vårdcentraler – 55 000 berörs.
Tobias Baudin, ordförande för kommunal.
Foto: Kommunal
Foto: François Clouard / AdobeStock

Kommunal varslar om strejk på äldreboenden och privata vårdcentraler.

Detta efter att förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och Almega Vårdföretagarna har strandat.

Cirka 55 000 personer tas ut i strejk om parterna inte kommer överens innan den 22 januari.

Det var under tisdagsmorgonen som fackförbundet Kommunal gick ut och hotade med en strejk för 55 000 anställda inom privat vård och omsorg. 

Det är förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och Almega Vårdföretagarna som strandat. Skulle parterna inte komma överens innan den 15 januari läggs en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsboenden i hela Sverige, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Strejken berör bland annat undersköterskor, kockar, vårdbiträden. 

Kommunal: ”Omöjligt att acceptera avtalet”

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för en särskild lönesatsning på yrkesutbildade, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Baudin anklagar Almega för att vägra ”betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan”. Och att det är dem som tvingat ut Kommunal i strejk mitt under coronapandemin.

– Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger han vidare

Almega: Beklagar beskedet

Vårdföretagarna Almega säger att man beklagar Kommunals agerande och att man ”gärna fortsatt förhandlingarna för att komma till en lösning”.

– Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden, säger Antje Dedering, Förbundsdirektör Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.

Se något mer: Kritikstorm efter Eliassons resa till Las Palmas

MSB-chefen har fått mycket kritik efter julresan Kanarieöarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.