Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/TtKommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/TtKommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/Tt

Kommunal delade ut lägenheter till toppar

Publicerad

Kommunal äger fastigheter i Stockholms innerstad - och har delat ut lägenheter till toppar i facket och högt uppsatta socialdemokrater, skriver Aftonbladet.

Erbjudandet: Topprenoverade lägenheter till låg hyra.

I dag höll Kommunal krismöte med sina lokala företrädare med anledning av skandalerna.

– Det har naturligtvis uppstått frågor kring den här rapporteringen och Annelie redogjorde för hur vi ser på detta, säger förbundets pressekreterare Jesper Pettersson.

Nu meddelar Kommunal att de kommer med ett uttalande klockan 16.

Kommunal kallade in alla sina höjdare till ett krismöte på fredags förmiddagen, efter de senaste dagarnas skandaler.

– Alla kassörer, ordförande och lokalkontorschefer är kallade till en videokonferens, säger Maritha Mähler, avdelningsordförande på Kommunal i Mellersta Norrland.

Till Expressen säger en av de kallade:

– Jag vet bara att vi har blivit kallade till videokonferens klockan 11. Jag vet inte mer än så. Vi har fått det från förbundet.

Strax efter lunch var mötet över.

– Det är så att lokala företrädare får också väldigt många frågor från medlemmar så vi pratade lite om hur man hanterar det och naturligtvis även om frågor som uppstått kring den här rapporteringen och hur vi ser på det och Annelie redogjorde för det, säger pressekreterare Jesper Pettersson.

Ställdes det några krav på Annelie Nordströms avgång?

– Inte vad jag känner till.

På fredagseftermiddagen meddelade Kommunal att de kommer komma med ett uttalande klockan 16 på fredagen med anledning av de senaste uppgifterna om lägenheter.

Mötet skedde efter att Aftonbladets reporter Richard Aschberg på fredagen kom med nya avslöjanden om fackförbundets affärer.

Kommunals fastighetsbestånd i Stockholms innerstad har under de senaste åren inneburit topprenoverade paradvåningar med låga hyror för toppar inom fackförbundet, LO och Socialdemokraterna.

En av topparna som har dragit nytta av de fördelaktiga villkoren är Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström som har bott i flera av förbundets lägenheter, enligt Aftonbladet.

När Nordström var enhetschef på Kommunal fick hon en lägenhet i Solna 2006. När hon befordrades till förste vice ordförande gick flyttlasset till en 66 kvadratmeter stor tvårummare på Norrmalm i centrala Stockholm.

Åtta månader senare var det dags igen. Då flyttade Annelie Nordström in i en fyrarummare på 116 kvadratmeter på Sveavägen i Vasastan. Samtliga lägenheter ägs av Kommunal, antingen direkt eller via underavdelningar.

S-topp fick lägenhet

Men Nordström är långt ifrån ensam om att ha fått fördelar via sin topposition i fackförbundet.

Hennes efterträdare som förste vice ordförande Tobias Baudin - i dag förste vice ordförande i LO - flyttade in i en motsvarande våning i samma hus 2011.

Anders Johansson, som tidigare har suttit i Socialdemokraternas partistyrelse och i dag är vd för partiets spelbolag Kombispel, flyttade 2013 in i samma hus i en nybyggd vindsvåning med takterrass. Boyta: 164 kvadratmeter.

Kommunals ekonomichef Niklas Rengen fick 2012 en paradvåning i huset, trots att han sedan tidigare bodde i en bostadsrätt i samma område.

Nyligen sparkade vd:n i Kommunals underbolag Handelsbolaget Lyran - Raffaello Di Schiena - flyttade 2012 in i en paradvåning på Odenplan, sex rum och kök. Två år senare köpte han ett niomiljonersvilla och i dag bor i stället hans tidigare hustru i lägenheten.

Kommunals förste vice ordförande Per Holmström, andra vice ordförande Lenita Granlund samt tidigare kassör Anders Bergström, som avgick under torsdagen efter Aftonbladets avslöjanden, har också blivit tilldelade lägenheter enligt samma modell.

Följer inte branschöverenskommelse

Föreningen Fastighetsägarna Stockholm har tecknat ett avtal om att hälften av lediga lägenheter ska lämnas att fördelas via stadens bostadsförmedling och stora bostadskö - där det på grund av bostadsbrist är långa kötider för attraktiva lägenheter.

Under de senaste 16 åren har ingen av Kommunals lägenheter förmedlats i enlighet med systemet, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har sagt så här i vår policy att 50 procent utav beståndet ska bestå utav utomstående. 50 procent ska bestå av dem som jobbar på Kommunal. I dag är det ungefär 30 procent utav våra fastigheter och lägenheter som bebos av sådana som har jobbat eller jobbar på Kommunal, säger Anders Bergström till Aftonbladet.

Kommunal har därmed valt att ställa sig utanför det system som upprättats mellan bostadsförmedlingen och hyresvärdar.

– Nej, vi har ju valt den policyn att vi tycker att hälften av lägenheterna ska finnas på den öppna marknaden och hälften ska kunna finnas för att vi ska kunna rekrytera medarbetare, säger Anders Bergström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag