Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunal delade ut lägenheter till toppar

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström.Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström.Foto: Claudio Bresciani/Tt

Kommunal äger fastigheter i Stockholms innerstad - och har delat ut lägenheter till toppar i facket och högt uppsatta socialdemokrater, skriver Aftonbladet.

Erbjudandet: Topprenoverade lägenheter till låg hyra.

I dag höll Kommunal krismöte med sina lokala företrädare med anledning av skandalerna.

– Det har naturligtvis uppstått frågor kring den här rapporteringen och Annelie redogjorde för hur vi ser på detta, säger förbundets pressekreterare Jesper Pettersson.

Nu meddelar Kommunal att de kommer med ett uttalande klockan 16.

Kommunal kallade in alla sina höjdare till ett krismöte på fredags förmiddagen, efter de senaste dagarnas skandaler.

– Alla kassörer, ordförande och lokalkontorschefer är kallade till en videokonferens, säger Maritha Mähler, avdelningsordförande på Kommunal i Mellersta Norrland.

Till Expressen säger en av de kallade:

– Jag vet bara att vi har blivit kallade till videokonferens klockan 11. Jag vet inte mer än så. Vi har fått det från förbundet.

Strax efter lunch var mötet över.

– Det är så att lokala företrädare får också väldigt många frågor från medlemmar så vi pratade lite om hur man hanterar det och naturligtvis även om frågor som uppstått kring den här rapporteringen och hur vi ser på det och Annelie redogjorde för det, säger pressekreterare Jesper Pettersson.

Ställdes det några krav på Annelie Nordströms avgång?

– Inte vad jag känner till.

På fredagseftermiddagen meddelade Kommunal att de kommer komma med ett uttalande klockan 16 på fredagen med anledning av de senaste uppgifterna om lägenheter.

Mötet skedde efter att Aftonbladets reporter Richard Aschberg på fredagen kom med nya avslöjanden om fackförbundets affärer.

Kommunals fastighetsbestånd i Stockholms innerstad har under de senaste åren inneburit topprenoverade paradvåningar med låga hyror för toppar inom fackförbundet, LO och Socialdemokraterna.

En av topparna som har dragit nytta av de fördelaktiga villkoren är Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström som har bott i flera av förbundets lägenheter, enligt Aftonbladet.

När Nordström var enhetschef på Kommunal fick hon en lägenhet i Solna 2006. När hon befordrades till förste vice ordförande gick flyttlasset till en 66 kvadratmeter stor tvårummare på Norrmalm i centrala Stockholm.

Åtta månader senare var det dags igen. Då flyttade Annelie Nordström in i en fyrarummare på 116 kvadratmeter på Sveavägen i Vasastan. Samtliga lägenheter ägs av Kommunal, antingen direkt eller via underavdelningar.

S-topp fick lägenhet

Men Nordström är långt ifrån ensam om att ha fått fördelar via sin topposition i fackförbundet.

Hennes efterträdare som förste vice ordförande Tobias Baudin - i dag förste vice ordförande i LO - flyttade in i en motsvarande våning i samma hus 2011.

Anders Johansson, som tidigare har suttit i Socialdemokraternas partistyrelse och i dag är vd för partiets spelbolag Kombispel, flyttade 2013 in i samma hus i en nybyggd vindsvåning med takterrass. Boyta: 164 kvadratmeter.

Kommunals ekonomichef Niklas Rengen fick 2012 en paradvåning i huset, trots att han sedan tidigare bodde i en bostadsrätt i samma område.

Nyligen sparkade vd:n i Kommunals underbolag Handelsbolaget Lyran - Raffaello Di Schiena - flyttade 2012 in i en paradvåning på Odenplan, sex rum och kök. Två år senare köpte han ett niomiljonersvilla och i dag bor i stället hans tidigare hustru i lägenheten.

Kommunals förste vice ordförande Per Holmström, andra vice ordförande Lenita Granlund samt tidigare kassör Anders Bergström, som avgick under torsdagen efter Aftonbladets avslöjanden, har också blivit tilldelade lägenheter enligt samma modell.

Följer inte branschöverenskommelse

Föreningen Fastighetsägarna Stockholm har tecknat ett avtal om att hälften av lediga lägenheter ska lämnas att fördelas via stadens bostadsförmedling och stora bostadskö - där det på grund av bostadsbrist är långa kötider för attraktiva lägenheter.

Under de senaste 16 åren har ingen av Kommunals lägenheter förmedlats i enlighet med systemet, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har sagt så här i vår policy att 50 procent utav beståndet ska bestå utav utomstående. 50 procent ska bestå av dem som jobbar på Kommunal. I dag är det ungefär 30 procent utav våra fastigheter och lägenheter som bebos av sådana som har jobbat eller jobbar på Kommunal, säger Anders Bergström till Aftonbladet.

Kommunal har därmed valt att ställa sig utanför det system som upprättats mellan bostadsförmedlingen och hyresvärdar.

– Nej, vi har ju valt den policyn att vi tycker att hälften av lägenheterna ska finnas på den öppna marknaden och hälften ska kunna finnas för att vi ska kunna rekrytera medarbetare, säger Anders Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.