Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommissionen: Polisspår iskallt

Solveig Riberdahl.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Polisspåret är iskallt - enligt granskningskommissionen.

Men förra Palmeåklagaren Solveig Riberdahl uppmanar vittnet som, enligt Aftonbladet, fick frågan av en polis om att döda Olof Palme att göra en polisanmälan.

– En sådan här sensationell upplevelse ska han givetvis berätta om för den nuvarande åklagaren, säger Riberdahl.

Den del av Palmeutredningen som i folkmun kallas för "polisspåret" är iskall och nedlagd. Efter regeringsbeslut 1994 påbörjades en utredning av den statligt tillsatta granskningsgrupp som valde namnet Palmekommissionen. Gruppen genomförde sitt arbete från september 1996 till juni 1999 och kom fram till att det så kallade polisspåret inte skulle leda fram till den eller de personer som mördade Olof Palme:

"PU:s inställning, från Hans Holmérs spaningsledning till den nuvarande förundersökningsledningen, har emellertid varit att det inte funnits något utredningsbart polisspår och att tanken på ett sådant i stort sett faller på sin egen orimlighet, men att det inte kan uteslutas att mördaren eller någon av hans medhjälpare är polis, på samma sätt som vederbörande kan vara läkare, lärare, journalist etc.", står det bland annat i utredningen.

Många liknande uppgifter

Åklagaren Solveig Riberdahl var med vid mordutredningen redan från starten; som biträdande åklagare under åren 1986-1990 och ansvarig åklagare 1994-1996. Hon berättar att man förstås tidigare har arbetat med teorier om att det kan ha varit poliser inblandade i mordet på Olof Palme.

– Men de spåren ledde ju ingenvart, säger hon och fortsätter:

– Det finns människor som säger att de fått liknande uppgifter av poliser eller militärer. Men just den här händelsen är ingenting jag känner igen från utredningen, säger Riberdahl.

"Mycket stort antal uppslag"

Detta är beskrivet i statens offentliga utredning av polisspåret på följande sätt:

"PU har inte funnit några indikationer på ett sådant spår och har därför inte utfört några utredningsåtgärder med den inriktningen. Däremot har PU utrett ett mycket stort antal uppslag angående enskilda polisers eventuella inblandning i mordet, liksom ett antal andra uppslag som skulle kunna peka på en polisiär inblandning, t.ex. iakttagelser av walkie-talkies i Stockholms city under mordkvällen. Med ett mindre noggrant språkbruk är det därmed möjligt att hävda såväl att polisspåret aldrig utretts som att det utretts utförligt."

Rådet: ta kontakt med åklagare

Solveig Riberdahl anser att det vittne som berättar för Aftonbladet att han fick frågan om att skjuta Olof Palme borde vända sig till den nuvarande Palmeåklagaren Kerstin Skarp:

– Rådet till uppgiftslämnaren är att ta kontakt med den nuvarande åklagaren. Samtidigt kan man fråga sig varför han nöjde sig den gång han försökte berätta för en av utredarna om det som hänt, och inte pratar om det igen förrän nu.

GW: "Luddigt"

Kriminologen Leif GW Persson säger till tidningen Aftonbladet att flera uppgifter som liknar de senaste har kommit till Palmeutredarna. 

Han vill inte lägga särskilt stor vikt vid de nya uppgifterna.

– Det är alldeles för abstrakt och luddigt. Han vill inte säga vem polismannen är. Den självklara ursprungsfrågan är: Vad heter han som bad honom göra det? Då kan man höra honom om varför han ställde frågan och vad den här polismannen gjorde vid den här tidpunkten. Det är frågor som måste ställas innan det går att ge det här något annat än en axelryckning, säger han till Aftonbladet. 

Joakim Palme säger till Expressen.se: 

– Jag tycker att det är lösa uppgifter. Det är klart att man bör precisera vem som ligger bakom det hela. 

Ska Sverige fortsätta utredningen av Palmemordet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.